Елена Йончева: Днес е един позорен ден за българската демокрация

​Георги Гьоков: ГЕРБ отхвърлиха добра идея, само защото е на политически опонент

„Днес е един позорен ден за българската демокрация. Управляващото мнозинство в парламента отхвърли българския закон за жестомомичен език“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти в парламента. Тя обясни, че предлаганият законопроект регулира използването и изучаване на този език, както и обучението на учители, на преводачи и студенти. „Бяха орязани правата на между 150 и 180 хил. души“, подчерта Елена Йончева.

Георги Гьоков: ГЕРБ отхвърлиха добра идея, само защото е на политически опонент

„Освен лош ден за българската демокрация, това е още по-лош ден за хората с увреден слух, защото остават изолирани и отново не е признат езикът им“, допълни народният представител от левицата Георги Гьоков. Той подчерта, че ние сме една от едва двете страни в ЕС, в които жестомимичният език не е признат нито на конституционно, нито на законово ниво. Другата държава е Люксембург. Гьоков обърна внимание на изказването на представител на ГЕРБ, който е заявил, че: „искаме да създадем единен жестомимичен език“. „От ГЕРБ започнаха да се изживяват като създатели. Жестомимичен език е имало преди ГЕРБ, ще го има и далеч след тях“, подчерта народният представител. Според него не е необходимо, когато идеята е добра, да бъде отхвърлена със смешни аргументи, само защото е на някой друг или политически опонент.

Председателят на Съюза на глухите в България Николай Нинов благодари на народните представители от „БСП за България“, които са внесли законопроекта, както и за положените усилия да станат обществено достояние проблемите и необходимостта за официално признаване на жестомимичния език. „Изразявам огорчението си от това, че не се даде възможност проектозаконът да бъде обсъден на следващо ниво. Това е пропусната възможност и отлагане във времето и това много ме притеснява“, каза още той. По неговите думи хората с увреден слух ще продължат да бъдат изолирани. „Правата, гласувани в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, все още няма да могат да се приложат в България“, допълни Нинов.