Министър Бисер Петков прие поканата на Станислав Владимиров да посетят заедно „Стомана“

2.06.1917 г.

„Господин Министър, надявам с в най-скоро време да дойдете в Перник, за да посетим заедно „Стомана” и да се убедите, че инвестициите направени в посока безопасни и здравословни условия на труд са недостатъчни.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Станислав Владимиров от парламентарната трибуна.

В отговора към народния представител, министърът на труда и социалната политика Бисер Петров изброи направените от Инспекцията по труда проверки и констатираните нарушения в “Стомана“ Перник, но не даде убедителен отговор защо и до днес в предприятието извънредният труд, който по закон нямат право да упражняват работниците, е маскиран под формата на “целева награда”. С мълчание беше подминат и факта, че работниците са много по-малко от необходимото, а същевременно два месеца чакат да бъдат назначени хора, които са одобрени за назначаване.

На въпроса на Владимиров, колко са извършените проверки в това рисково предприятие за последните четири години, стана ясно, че те са едва 16, а констатираните нарушения – 79. Станислав Владимиров изрази и съмнение относно това, до колко ефективни и адекватни мерки са взети от страна на Инспекцията по труда в Перник.