Драгомир Стойнев: ГЕРБ за един месец внесоха само един лобистки закон

Май 26, 2017 Новини БСП в медиите 0 829

26.05.2017 г.

„Всеки един парламент трябва да работи, за това е създаден. Ние, от опозицията, считаме, че не е нормално за 1 месец- нито 1 законопроект да не е влязъл в пленарна зала“. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той подчерта, че изключение прави само един лобистки законопроект на ГЕРБ – този за опазването на земеделските земи. „Парламентът трябва да влезе в обичайния си ритъм и да прави това, което очакват от него българските избиратели“, отбеляза той.

Драгомир Стойнев припомни, че БСП вече има внесени законопроекти, които отговарят на предизборната програма на партията. „Тези законопроекти са добри и ще подпомогнат както българската икономика, така и социално слабите хора“, заяви той. Като пример зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ посочи Закона за храните, съгласуван с организации на производителите и  включващ предложенията - етикетът „българско“ да важи само за тези проекти, които наистина са произведени в България и основната суровина е българска; квоти за плодовете и зеленчуците, млякото и млечните продукти,месото и местните, виното и спиртните напитки,  които се предлагат в големите търговските вериги.

Като втори пример Стойнев посочи предложеното преизчисляване на всички пенсии спрямо средноосигурителния доход за 2013г., което ще доведе до покачване на т. нар. „стари пенсии“ с 20%, а останалите с 10%. „Предложихме  в Наказателния кодекс да отпадне определението за маловажност, защото битовата престъпност стана основен поминък за определени хора“, допълни той. Стойнев коментира и промените в ГПК, с които левицата цели да защити гражданите от злоупотреби на частните съдебни изпълнители. „Това са само 10% от поетите от нас ангажименти по време на кампанията. Предстои  да внесем останалите 90% -в оформени законопроекти, в рамките на няколко месеца. Желанието ни е- и от ГЕРБ да има закони. Трябва да има управленска и законодателна програма, каквато те нямат до момента“, коментира Стойнев.

 „БСП винаги е била последователно по темата за големите енергийни коридори. България трябва да бъде част от тях. Така или иначе  газ от Русия ще стигне до Австрия, където е крайната цел. Въпросът е дали ще мине през България, или ще ни заобиколи“, коментира той. По думите му БСП иска България да е част от този коридор, защото това е част от националната ни сигурност, ще доведе до по-ниска цена на природния газ, сигурност на доставките му и реален стимул за българската икономика. „ГЕРБ трябва узреят, да вземат решение и да го отстояват. Когато се колебаят и са на власт, всички проекти спират“, каза още той.  За предлагания от тях газов хъб, Стойнев заяви, че е само медиен ход и няма да има полза без газ от Русия. „Дори и да намерим газ в Черно море, трябват 10-15 години  за да може да се използва. Какво ще правим през това време?“, попита Драгомир Стойнев.