БСП: Бъдещето ни е в ръцете на българските преподаватели и дейци на науката и културата. Наша отговорност е да ги подкрепяме

Декларация на ПГ на „БСП за България”, представена от народния представител Ирена Анастасова

Всяка година 24-ти май - Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура, е повод да се обърнем с уважение и респект към многобройните дейци на българското образование и култура. Към всички, които в годините на прехода устояха на политики, чрез които сферите на българската духовност се третираха като пазар и стока, на недоимъка, резултат от остатъчния принцип за разпределение на средства за образование, наука и култура, на липсата на реална ангажираност на отговорно държавни институции, особено към проблемите, пред които е изправено българското училище, на престъпно подценяване на значението на образованието, науката и изкуствата, като основни фактори за съхраняване на българския дух и традиции.

Поклон за това, че всички дейци на науката, образованието и културата устояха. Поклон за това, че въпреки всичко запазиха в себе си вярата и силата на духа.

Поклон пред българските учители, които всеки ден влизат в класните стаи и застават пред бъдещето на България – нашите деца, с воля да успеят за запалят искрата на знанието в душите им и с надеждата, че обществото ще оцени по достойнство труда им.

Поклон пред университетските преподаватели и учените на България, които въпреки системното недофинансиране и безнаказаните социални експерименти, продължават най-добрите традиции на българската наука и създават бъдещите специалисти за всички сфери на обществото ни.

Поклон пред дейците на изкуството за тяхната отдаденост и за усилието им да достигнат до умовете и сърцата на българите непреходните национални и общочовешки ценности.

За нас, народните представители от „БСП за България”, решаването на проблемите на образованието и културата е приоритет. С парламентарната си дейност ще отстояваме всички поети ангажименти в предизборната програма на БСП. Неотклонно нарастване на публичните разходи за образование до достигането на 5% от БВП в рамките на следващите 4 години. Неотложни промени в Закона за предучилищно и училищно образование и подзаконовата нормативна база. Стимулиране на подготвени млади хора за придобиване на учителска правоспособност и за упражняване на професията.  Законодателни промени, които да гарантират реална грижа за детето и ученика от страна на всички институции, с конкретни ангажименти и срокове, в които те да се изпълняват. Законодателни промени, които да създават условия за добро образование и в малките населени места. Специално внимание за укрепване и развитие на публичните научни организации, включително и значимо увеличаване на средствата в държавния бюджет за научноизследвателска дейност до 1% от БВП.  Реална грижа и внимание към развитието на културните институции и достигане в кратки срокове на 1% от БВП в държавния бюджет за култура.

Скъпи учители, преподаватели, дейци на науката и културата,

Вие сте пазителите на националния дух, нравственост и традиции. Вие сте тези, които развиват във времето великото дело на светите братя Кирил и Методий - дело българско, оказало влияние върху културното и духовно израстване на цялото славянство.

В този смисъл, бъдещето на родината ни е във вашите ръце. Ние имаме задължението и високата отговорност да ви подкрепяме във всяко значимо и родолюбиво начинание и го правим.