Корнелия Нинова: БСП е алтернатива. От шест законопроекта в НС, пет са внесени от нас

Май 25, 2017 Новини БСП 0 593

Кабинетът „Борисов – 3” започна с фалстарт, внасят лобистки закони

„Днес внасяме промени в НК и НПК- да отпадне „маловажен случай”. Обещали сме го на хората. Това решава част от проблема за присъдите при  битовата престъпност. Внасяме предложение да се ограничи неколкократното връщане за доразследване на  едно дело.  Искаме да се решават реалните проблеми в правосъдието.” Това заяви по НТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Всеки втори дом у нас е обиран. Това е проблем и той трябва да се реши.”- допълни аргументите си тя.

„От шест законопроекта, внесени в НС, пет са на БСП -  за преизчисляване на пенсиите, за храните- защита на българските стоки, за жестомимичния превод- в интерес на хората с увреждания, за отпадане на текстове в НК и НПК, който внасяме днес. Тези закони сме ги обещали на хората и са в изпълнение на обещанията, които сме им дали”, посочи Нинова. Тя добави още, че единствената декларация, приета в НС- за Македония, е предложена от БСП. По думите й, два корупционни случая са спрени, благодарение на левицата. „Опозиция и алтернатива. Такава е БСП”, каза председателят на партията.

Помолена да коментира кабинета „Борисов – 3”, Корнелия Нинова беше категорична, че е започнал с фалстарт.  „Отказаха се от предизборни обещания- за пенсиите, за полицаите в селата . Нямат програма. Партия, която се готви да управлява, трябва да има написани поне двадесет закона. Втори месец парламентът не работи. Имаме заседания от по 23 минути“, каза Корнелия Нинова и добави, че ГЕРБ нямат и екип. Тя припомни случаите, свързани с уволненията на зам.-министъра на здравеопазването за съмнения в корупция; на зам.-министъра на транспорта, срещу който протестираха българската и международната асоциация на превозвачите; на зам.-министъра на енергетиката, срещу който скочиха шестте работодателски организации; а зам.-министърът на отбраната се самосвали заради нацистки поздрав. "Това е екипът на министър-председателя, той ги назначава. Не върви темата за европредседателството- сведена е до ремонта на НДК. Няма обсъждане  в НС- кои три теми ще са ни най-важни. Това е истинският разговор за европредседателството”, отбеляза Нинова. Тя добави, че сме свидетели на напрежение в обществото и протести на майки. „Един закон са вкарали- за земеделските земи- и той беше лобистки. След натиск, го изтеглиха“, изтъкна председателят на БСП. 

„Изненадващо е изказването на Владимир Путин за азбуката", каза Корнелия Нинова. „ Важно е да заявим, че не приемаме подобно отношение и да защитим националното ни богатство и културата." Според нея е достатъчна позицията на България, след като такава е излязла и от външно министерство, и от министър-председателя. Корнелия Нинова припомни, че преди няколко години Путин е заявил, че Русия е получила от България азбуката, а на нас ни е дала свободата.