Владимир Москов: Финансовата децентрализация на общините буксува. Тя трябва да се случи

Май 19, 2017 Новини БСП в медиите 0 389

Нужна категорична политика за общините и то не само за финансова децентрализация, а и за отговорности, които да са подсигурени с финанси

„Финансовата децентрализация на общините буксува. Тя трябва да се случи.” Това заяви зам.-председателят на БСП и член на УС на Националното сдружение на общините Владимир Москов по БНТ. Той посочи, че е действащ кмет и в същото време зам.-председател на партията. „За мен това е отношение към местната власт. Явно сегашното ръководство и председателят на партията разбират, че чрез местната власт могат да се подобрят редица от политиките в страната”, обясни той.

Според него е нужна категорична политика за общините и то не само за финансова децентрализация, а и за отговорности, които да са подсигурени с финанси. „Има такъв съвет към правителството и той трябва да заработи. Има капацитет и Националното сдружение. Има и достатъчно експерти. Въпрос на политическа воля е да се изчисти този проблем”, поясни социалистът и обясни защо не се случва. „Разговаряме с министри и в крайна сметка подписваме едни хубави документи, и всичко остава на хартия. Бюрокрацията трябва да се намали”, обясни кметът и зам.-председател на БСП.

Владимир Москов посочи като най-неотложни задачи- осигуряване на поддръжка на инфраструктурата, по конкретно пътната, базите на образованието и здравеопазването, подобряване на ВиК инфраструктурата в градовете и селата, както и осигуряване на достатъчно средства за издръжка на социалните заведения. „Нужни са финансови източници, за да решаваме проблемите на хората”, обясни Москов.