Бойчев за кабинета „Борисов 3“: Обещаха промяна, вместо това ни предлагат отново същото

Михаил Христов: Хората с увреждания не са приоритет за новото правителство

„Обещахте промяна, вместо това ни предлагате отново същото“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България Жельо Бойчев от парламентарната трибуна.  По думите му във финансовата сфера ни се предлага постигане на балансиран бюджет до 2020г,  устойчиво нарастване на доходите, а всички останали цели са следствие от договора ни за присъединяване към ЕС. Бойчев допълни, че в  икономическата политика се предлага  премахване на административната тежест за бизнеса, подкрепа за развитие на капиталовия пазар, засилен следприватизационен контрол. „Ако казваме, че няма контрол в следприватизационния процес, защото тогава нейният шеф става министър?“, попита той. По думите му в тези трудни, тежки преговори, някъде са изпаднали предизборните приоритети и обещания на ОП.

Жельо Бойчев бе категоричен, че няма БСП да подкрепи такова правителство, защото липсва каквото и да е намерение и желание за структурна модернизация  на българската икономика; няма ангажимент за връзка на икономиката с образованието, науката и иновациите;  няма подкрепа от страна на държавата за насърчаване на икономическия растеж; няма дума за на българските производители и експорт. „Ако съдим за действията на правителството по персоналния състав, то от министър Горанов очакваме  крайно дясна и консервативна политика, концентрирана в постигането на определени финансови показатели за сметка на социалната проблематика и доходите“, заключи Жельо Бойчев.

Михаил Христов: Хората с увреждания не са приоритет за новото правителство

„Няма как да подкрепя правителство, което не го е грижа за 800 хиляди българи и те не са приоритет. Ние всички се ръководим от интересите на народа, заклехме се в това, а народът са и хората и децата с увреждания“. Това заяви народният представител от ПГ на левицата Михаил Христов. Той подчерта, че в България официално има 7 158 000 души- 750-800 хиляди от тях са с увреждания, 26 хиляди от тях са деца. „Съгласно Конституцията ние сме парламентарна република, в която всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Дали обаче това не са само думи, а данните, които изнесох, само цифри?“ попита той.

Михаил Христов подчерта, че в България отглеждането на дете с увреждане е изключително трудно заради системата, в която са принудени родителите да го правят. Той поясни, че 80 % от тези деца не посещават редовно училище, отново заради условията.  Той обясни, че на един родител на такова дете ще му се наложи да не работи, защото децата с увреждания имат нужда от ежедневна грижа. По думите му помощта, давана на тези родители, за отглеждането на тези деца не е достатъчна - 350 лева или 490 лева на месец, които са най-често отпусканите помощи. Христов поясни, че тези помощи ще останат замразени поне до 2019 г. според бюджетната прогноза на правителството. „Да не бъдем лицемери – тези деца не са се родили свободни и равни и по-голямата част от детството им преминава не в игри, а в болнични стаи, рехабилитация или между четири стени. Нека помислим и за тях!“, призова параолимпиецът Михаил Христов.

Д-р Георги Михайлов: Запазва се статуквото, пагубно за здравеопазването

„Няма как да бъдат подкрепени предложенията в сферата на здравеопазването в управленска програма на ГЕРБ и ОП. Тя подсказва или непознаване на реалните сериозни проблеми на българското здравеопазване, или още по-лошо -прави се опит за затвърждаване на статуквото, пагубно за системата на българското здравеопазване“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Михайлов. Той поясни, че има само общи формулировки, които по никакъв начин не показват пътя за решаване на сериозните въпроси на българското здравеопазване - финансирането на здравната система, идеи за промяна на обема на средствата за него,  националната здравна карта и  необходимостта мрежата на лечебните заведения да е в зависимост от нуждите на населението в отделни региони. „Искаме да Ви предупредим също така, че в глава 3 „Социална политика“- механичното прехвърляне на експертизата на работоспособността чрез прехвърлянето й в НОИ, може да доведе до тежко  социално напрежение и то в най-ранимите социални групи на обществото“, заяви Михайлов.