Елена Йончева: Задкулисно са правени договорките за новото правителство

Май 04, 2017 Новини БСП в медиите 0 2192

Мнозинството не подкрепи създаването на комисия за нарушенията в АПИ, въпреки съмненията за корупция

„Задкулисно са правени договорките за новото правителство.” Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева по БНР. Според нея възможността в коалиционното споразумение да се отстояват различни политики дава възможност да се търсят плаващи мнозинства. „Така че в парламента ще има задкулисни договорки, може би и купуване, приобщаване на гласове. Затова смятам, че съставеното правителство ще бъде правителство на задкулисните договорки”, каза Елена Йончева. Тя припомни и случая от вчера, когато мнозинството не подкрепи създаването на комисия за нарушенията в АПИ, въпреки съмненията за корупция.

На въпрос дали всичко, което се случва около пътищата ни е повлияло Лиляна Павлова да не получи вицепремиерско място, а министерство за европредседателство, Йончева каза: „Оставам с впечатлението, че се търсят места за конкретни хора”. Според нея има и доста странни предложения за министри. „Пример е Екатерина Захариева, предложена за външен министър, която няма абсолютно никакъв досег с дипломацията и то в момент, когато отношенията на Балканите са изключително деликатни и много напрегнати. Или предложението Цецка Цачева да бъде правосъден министър, която обяви края на съдебната реформа и каза също, че националният интерес е над отделните човешки права”, припомни Йончева и допълни, че ако един правосъден министър в Западна Европа каже подобна реплика, едва ли ще има повече политическо бъдеще.

Елена Йончева определи като скандална фигура- Румен Порожанов, предложен за министър на земеделието и храните. Тя припомни, че той е бил Изпълнителен директор на Фонд „Земеделие” и е бил проверяван от ДАНС. През 2016 г, когато той е бил директор на фонда, след одит от ЕК, са били спрени милиони евро по европрограми. „Около него има много въпроси, които нямат отговор”, коментира кандидатурата му Йончева.