БСП: Служебния министър на МВР обяви реформата „Бъчварова“ за провал

3.05.2017 г.

След въпрос, зададен  от народния представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов за състоянието, в което е заварил МВР, служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов определи реформата „Бъчварова“ като несполучлива. Според министъра тази реформа е създала аномалии и напрежение във ведомството. 

„Какъв е ефектът от така наречената "реформа Бъчварова“ по отношение на състоянието на личния състав? Как заварихте МВР след тази реформа?“, попита Иванов.   Той попита още:  Има ли налични средства за повишаване на възнагражденията на полицаи, пожарникари, администрация? Какво е съотношението между извършващи реална полицейска дейност и администрацията? 

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Красимир Янков заяви, че все още не е изградено защитното съоръжение  по границата ни с Турция, интегрираната система за гранично наблюдение на българо-турската граница, струваща 12 млн. евро, не работи. „Финансови интереси ли са пречка за ефективна защита на държавната ни граница или некомпетентно ръководене на процеса?“, попита Янков. По думите му има крещящ дисбаланс във възнагражденията на служителите, а кадровото обезпечаване на системата е от първостепенна важност за ефективното й функциониране. „Работата на всеки министър на МВР е да осигури функционирането на системата. Липсва адекватно управление на границите. Прикриването на некомпетентност е също толкова укоримо, колкото самата некомпетентност“, категоричен бе Красимир Янков.