Валери Жаблянов: БСП настоява да се преизчисли границата на енергийната бедност

Апр 12, 2017 Новини БСП в медиите 0 799

12.04.2017 г.

„По време на срещата с ГЕРБ коментирахме някои от основните въпроси, които стоят пред България – председателството на ЕС, вътрешната и външната сигурност, състоянието на доходите и на социалния сектор в страната“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Валери Жаблянов в сутрешния блок на Нова телевизия. „Увеличаването на цените на природния газ не само ги коментирахме, но и поставихме въпроса за компенсация по пътя на механизма, който и до сега е използван – чрез решение на МС за битовите потребители. БСП настоява за преизчисляване на границата на енергийната бедност и това да бъде едно от първите действия на МС“, допълни той. Депутатът от левицата подчерта, че по време на срещата БСП е предложила да има подкомисия за контрол на дейността на КЕВР, каквато е имало и в предишния парламент.

„Последните парламентарни избори поставиха много въпроси за вмешателство на Турция в българския изборен процес, с подкрепата и създаването на политическа партия с помощта на турската държава“, коментира Жаблянов. Той е на мнение, че този парламент трябва да преразгледа елементи от изборното законодателство и от други закони, свързани с националната сигурност на България с оглед и на предстоящите конституционни промени в Турция. „Въпросът за уседналостта трябва да го обсъди мнозинството, защото то има достатъчно гласове да промени законите. Вторият въпрос, който трябва да бъде обсъден в по-широк формат, е по какъв начин това, което демонстрира Турция в нашите избори, да бъде премахнато за следващите“, каза още той.  

Според Валери Жаблянов предложението, отправено към Нинова да заеме поста председател на НС, е несериозно. „Няма как парламентът да бъде опозиция на правителството“, уточни той. Жаблянов посочи и че пред левицата въпросът за коалиция между двете партии не стои и вотът на българските граждани е ясен.