Управляващите лъжат. Няма скрити писма от ЕК

Може ли да се управлява държавата чрез лъжа, чрез явно манипулиране на българското общество

Може ли да се управлява държавата чрез лъжа, чрез явно манипулиране на българското общество. Това попита от парламентарната трибуна председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев във връзка с обвиненията, че предишното правителство е укривало писма на ЕК. „Тези обвинения са абсолютно неверни - лъжливи", категоричен беше Станишев.

Лидерът на БСП напомни, че на 8 януари в българското правителство е постъпило писмо от генералния директор от генерална дирекция „Регионално развитие" на ЕК. В него се посочват редица проблеми и слабости на българската администрация по усвояване на средствата от ЕС и се констатират неща, които могат да доведат до спиране на средствата от ЕС. „В това число се казва, например, че по два важни проекта, които постоянно се рекламират от българското правителство и по които вече започнаха търгове - магистрала Тракия и завода за битови отпадъци в София, ЕК въпреки заявленията от страна на българското правителство, не са пуснати апликационни форми", изтъкна Станишев. По думите му в писмото се правят констатации, че има сериозно забавяне по разплащанията по оперативните програми. „Това е констатацията за работата на българското правителство", категоричен беше Станишев. Той определи реакцията на българската държава като опит за извинение. „За пореден път собственото бездействие и некомпетентност се опитаха да бъдат извинени със саботаж", заяви лидерът на БСП.

Станишев показа пред депутатите писма до и от министъра на околната среда и водите Нона Караджова, с които, според него, се оборва твърдението за скрита от бившите управляващи кореспонденция между България и ЕК. Едно от писмата е от 29 юли 2009г. от Райка Онцова - изпълнителен директор на ИА "Одит на средствата от Европейския съюз", до Нона Караджова, в което тя уведомява Караджова за писмото от ЕК с молба за актуална информация за осъществените процедури по пряко договаряне на проекти по ИСПА. На 11 август 2009 следва отговор на Караджова със съответната справка. „Кой лъже сега, защо не се смеете?", попита Станишев и добави: „Това е най-сериозният проблем, защото когато открито и съзнателно се изговарят лъжи от страна на правителството на пресконференция, когато една седмица гледаме мелодрама, която се разиграва пред българското общество, за това как им се пречи да работят и че това са причините за многото проблеми, свързани с усвояването на средствата от ЕС, питам може ли да се управлява така?" .

Тъй като Бойко Борисов се закани, че започват проверки и правене на списъци в администрацията за укриване на информация и за загуба на европейски средства, лидерът на БСП предложи списъкът да започва с името на Нона Караджова. „Ние сме изненадани, че шест месеца от управлението на новото правителство г-н Борисов прави това, което е доказал, че може да прави - списъци, заплахи, проверки", коментира Станишев. Той изтъкна, че този начин на полицейско и пиар управление нито помага на хората, които остават без работа, нито на администрацията да си върши работата добре. „Всичко е застинало в администрацията, не смеят едно решение да вземат", добави Станишев.

Бившият премиер изрази възмущението си от изказването на Бойко Борисов в Берлин пред фондация Конард Аденауер, в което твърди, че БСП и Тройната коалиция са подвели европейските си партньори, че България е готова да стане член на ЕС. „Когато това се прави от министър-председателя, се подхранва евроскептицизма и негативното отношение към страната. Това е недопустимо. ЕС е място, където България може да получи солидарност и подкрепа, но е място, където се обявяват ясно намеренията", заяви Станишев.

Лидерът на БСП изтъкна, че според правилника на НС - на половин година министър-председателят трябва да докладва пред парламента какви са приоритетните на българската държава по отношение на съответното председателство на ЕС. „Това не бе правено миналата половина година, не бе правено и сега, а предстои разглеждане на бюджетната реформа на ЕСИ", заяви Станишев. „Крайно време е правителството и г-н Борисов да осъзнаят нещо има принципи и правила на партньорството в ЕС и никой не може да излъже тях. Може да се заблуждава временно и да се манипулира временно българското общество, но в Брюксел са много наясно за това, какво става и какво не става в България", каза в заключение бившият премиер.