Станишев в Берлин: ЕС на две скорости рискува да стане Европа на две класи

Изборът на Шулц за канцлер на Германия ще даде шанс за силно лидерство на Стария континент

„ЕС на две скорости рискува да стане Европа на две класи. Накрая решението ще е съвсем различно от предложените 5 сценария на Юнкер. Но затова ние, социалистите, трябва да останем единни и да се борим за повече интерграция там, където тя е необходима.“

С тези думи президентът на ПЕС Сергей Станишев призова в Берлин левите премиери и лидерите на партиите-членки за единност в отстояването на ценностите на Европа.

„За страните от Централна и източна Европа най-големите ползи от присъединяването са Кохезионната политика и свободното движение на хора. Гражданите и правителствата на тези държави направиме редица компромиси и положихме много усилия, за да могат страните ни да се присъединят към Съюз на ценности. С посланието за две скорости на практика мотивацията на обществата в тези държави рязко ще намалее. И гражданите им ще са тежко разочаровани. С този сценарий рискуваме да постигнем тежко разделение и Европа да стане на две класи.“

На втория ден от заседанието на Конвента на новосъздадената организация – Прогресивен алианс, бъдещето на Европа и световните предизвикателства коментираха представители от цял свят.

Премиерите на Португалия и Швеция – Антонио Коща и Стефан Льовен заявиха, че не приемат като нова желязна завеса сценария за Европа на две скорости, но че европейските страни трябва да останат единни и силни заедно.

На форума присъства и Мартин Шулц, когото немските социалдемократи издигнаха като кандидат за канцлер в битката срещу Ангела Меркел на предстоящите парламентарни избори в края на септември.

„Ако искаме да променим Европа, да я направим такава, каквато ни харесва, трябва да имаме мнозинство. Т.е, трябва да печелим избори. ЕС не е Брюксел, Еврокомисията или Европарламентът. Той е преди всичко страните, които членуват в него. Колкото повече леви премиери има в управлението, толкова повече имаме шанс да отстояваме бъдещето на единна и обединена в ценностите си Европа.“, заяви Шулц.

„Изборът на Мартин Шулц за канцлер на Германия ще промени изцяло политическия пейзаж в Европа. Тогава вместо за ЕС на няколко скорости, ще говорим за лидерска визия за общото ни бъдеще. Мартин е изключително успешен – само за 6 седмици той качи подкрепата за партията си с 11 %. Германците, а и европейските граждани искат визионери, които знаят пътя напред.“, коментира Станишев участието на лидера на социалдемократите в кампанията.