Неков: Скандално е, че Комисията чака ние сами да докладваме храните втора класа

Това заяви българският евродепутат във връзка със заключенията на Съвета на земеделските министри в Брюксел

„Скандално е, че Комисията чака ние сами да докладваме храните втора класа, които консумираме. Има анализи, които доказват, че храни, продавани под една и съща марка в Източна и Западна Европа, имат различно съдържание на месо, вода, мазнини и оцветители. Изглежда, че бизнес-производителите от Западна Европа все още гледат на страни като България като на втора класа граждани, на които може да се пробутват по-некачествени храни“ Това коментира българският евродепутат Момчил Неков от БСП/ПЕС във връзка с провелото се заседание на срещата на министрите на земеделието на ЕС вчера, където двойните стандарти при храните са били обсъдени по инициатива на някои страни от Централна Европа.
Европейската комисия е призовала държавите членки да ѝ изпращат информация за случаи на двойно качество на храните, стана ясно след дискусията. „С подобни призиви Еврокомисията бяга от отговорност и застава на страната на производителите от Западна Европа. Тя чака сами да я информираме, вместо да предприеме конкретни и ясни законодателни стъпки да предотврати това налагане на двойни стандарти в Европа. Същевременно обаче българите продължават да консумират по-нискокачествените храни.“ допълни българският евродепутат, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент. 
Според анализите инициирани от Унгария и Словакия става ясно, че колбаси в Западна Европа са с по-високо съдържание на месо, докато в колбасите от същата марка, но за магазините в Централна и Източна Европа, слагат повече мазнини, вода и оцветители. Доклади на Световната здравна организация алармират, че в България много хора страдат от проблеми на сърдечносъдовата система, един от причинителите за което са именно нискокачествените и мастните храни. „В рамките на единния европейски пазар трябва да се изискват и прилагат еднакви стандарти, особено за продукти, пряко засягащи човешкото здраве“, коментира Момчил Неков. Очаква се темата да продължи да бъде обсъждана на експертно ниво в Брюксел идните месеци.