БСП сезира Конституционния съд за архивния фонд

Янр 21, 2010 Новини БСП 0 1274

Преструктурирането на фонда ще доведе до нови кадрови назначения, смятат социалистите Депутати ПГКБ са внесоха в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционни промените в Закона за Националния архивен фонд

Преструктурирането на фонда ще доведе до нови кадрови назначения, смятат социалистите

Депутати ПГКБ са внесоха в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционни промените в Закона за Националния архивен фонд. Това съобщи на пресконференция в парламента депутатът от левицата Любен Корнезов. 54-ма народни представители от БСП и ДПС са се подписали под искането. Депутатите оспорват приемането на законопроекта за изменение на закона, защото е приет на първо и второ четене в едно пленарно заседание, въпреки направените от депутати изказвания с възражения по проекта. По този начин народните избраници са били лишени от правото си да правят предложения преди второто четене по законопроекта, каза Корнезов.

Според социалистите предвиденото в този закон преструктуриране на архивния фонд в България и закриването на териториални структури ще доведе до нови кадрови назначения. Любен Корнезов коментира, че писмото на Министерството на правосъдието относно въпроса с Румяна Желева не е подписано от министъра, а от негов заместник и от тази гледна точка не е становище на самото ведомство. Ако изборният кодекс не бъде приет до края на тази година, ще се изпадне в режима на забавяне, защото през следващата година предстоят президентски и местни избори, пък заяви депутатът от ПГКБ Мая Манолова.