Недопустимо е Румяна Желева да остане външен министър

Янр 19, 2010 Новини БСП 0 1365

БСП: Приветстваме решението на г-жа Желева да се оттегли от поста външен министър и от кандидат-комисарското място в ЕК     Недопустимо е Румяна Желева да бъде външен министър и очакваме силна кандидатура за поста

БСП: Приветстваме решението на г-жа Желева да се оттегли от поста външен министър и от кандидат-комисарското място в ЕК  

 

Недопустимо е Румяна Желева да бъде външен министър и очакваме силна кандидатура за поста. Така секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев коментира решението на премиера Борисов да не приеме оставката на Румяна Желева от поста външен министър след катастрофалното й изслушване в ЕП. БСП приветства решението на г-жа Желева да се оттегли от поста външен министър и от кандидат-комисарското място в ЕК. Според международния секретар на партията Деница Златева въпреки, че решение то й е закъсняло, то слага край на един много мъчителен казус както за самата г-жа Желева, така и за България.

Според социалистите е невъзможно имиджът на България да бъде поправен, докато Желева заема поста външен министър. Антон Кутев беше категоричен, че БСП ще използва всички демократични механизми, за да предотврати това положение. „Ако Желева остане, това ще е не защото е компетентна и може да изпълнява тази функция, а защото това ще е поредният опит на Бойко Борисов да наложи егото си над България", коментира Кутев.

Деница Златева изтъкна, че основният проблем от самото начало е бил подходът при номинацията на Румяна Желева за еврокомисар. Вместо да предложи силна кандидатура и да получи силен ресор, Борисов предложи външния министър и получи най-слабия ресор в ЕК. При изслушването на Желева в проблем се превърна и слабото й представяне, и липсата на компетентност. „Казусът можеше да се разреши по- бързо ако премиерът не беше действал на инат и беше оттеглил кандидатурата й веднага след изслушването", заяви Златева.

Антон Кутев изтъкна, че първата по- сериозна намеса на Бойко Борисов на европейската политическа сцена е довела до сериозен проблем за ЕК. „Вероятно според Бойко Борисов не е голям проблем външният му министър да не знае къде се намира Аденскят залив. Сигурно от гледна точка на Цецка Цачева представянето на нашия кандидат е било блестящо. Това не ме учудва", коментира Кутев. По думите му по подобен начин се подхожда и с много други назначения в държавата. Като пример секретарят на БСП даде готвения от управляващите законопроект за изменение на Закона за електронните съобщения и опитите да се подменят хора в КРС. „Убедени сме, че ще последва същото и във всички останали комисии, включително и в СЕМ", категоричен беше Кутев. По думите му има не просто неподходящи назначения, но правителството се готви за такива тепърва извън европейския контекст на България. „Това са неща, заради които отново ще бъде накърнен имиджа на България пред Брюксел", предупреди Кутев. Според него кадровият подход на управляващите е изначално грешен като това най- ясно личи във финансовото ведомство и социалната сфера.

 

Пълният текст изтеглете от тук