Запазването на социалните придобивки в условията на криза е основен приоритет на варненските социалисти

Янр 18, 2010 Новини БСП 0 1730

  На първото си изнесено заседание в град Варна ИБ на БСП обсъди целите и задачите пред градска организация на партията в морския град

 

На първото си изнесено заседание в град Варна ИБ на БСП обсъди целите и задачите пред градска организация на партията в морския град. Сред основните приоритети на варненските социалисти е запазването на социалните придобивки на хората в условията на криза, укрепването на градската организация и отварянето на партията към гражданите и диалога с неправителствените организации.

Председателят на БСП Сергей Станишев отбеляза, че Варна е един от най- динамично развиващите се региони в страната, както по отношение на инфраструктурата и икономиката, така и в социалната сфера.

Като народен представител от Варненския регион Станишев сподели, че във Варна проблемите на хората се решават много по- ефективно, отколкото в други градове, включително София. Като пример за успешна социална политика във морската столица лидерът на БСП посочи преференциите на варненци в градския транспорт и напредъкът в решаването на проблема с детските градини. По думите на Станишев във Варна недостигат едва 300 места в детските градини, докато в София няма място за 8000 деца. ИБ на БСП препоръча на варненските социалисти при разглеждането на общинския бюджет за тази година да отстояват социалните постижения, които съществуват като модел на управление. Проектите за развитие на Варна също трябва да продължат да се развиват. Сред тях ключови за  града са изграждането на контейнерен терминал, подкрепата на корабостроенето и кредитирането на бранша. По думите на Борислав Гуцанов е важно да бъде запазено нивото на данъчните ставки, каквито са били през последните години. Според Гуцанов големите общини трябва да бъдат и най- големите работодатели и да развиват публично-частните партньорства.

В партиен план приоритет за БСП-Варна е укрепването и развитието на градската организация, засилването на хоризонталните й структури и развитието на клубовете по интереси.

Сергей Станишев коментира и промените, които планират управляващите, в Закона за електронните съобщения. По думите му той е ярък пример за политическия характер на действията на ГЕРБ и стремежа на мнозинството да овладее независимите регулаторни органи. Лидерът на БСП обясни, че промените предвиждат съкращаване на мандата и намаляване на броя на членовете на КРС. Това по думите му се прави с цел да бъдат направени партийни назначения. „Тази практика категорично са разминава с принципите на ЕС", заяви Станишев. Той обяви, че БСП ще информира ЕК за това антиевропейско по същността си законодателно решение. Антон Кутев изтъкна, че според Фабио Коласанти от Генералната дирекция „Информационно общество" в ЕК промяната на мандатността е нежелателна. Секретарят на БСП предупреди, че ако готвения от мнозинството законопроект бъде приет в сегашния си вид, ще се тръгне към сходни промени и в Закона за радиото и телевизията, засягащи СЕМ. Кутев изтъкна, че предишното правителство никога не си е позволявало подобни промени в регулаторните органи, които да поставят под въпрос тяхната независимост.

Бившият премиер определи като чувствителна тема Закона за ГМО, който засяга здравето на хората и интересите на производителите на земеделска продукция. Според Станишев този законопроект отстоява лобистки интреси. От друга страна се поставя и въпросът за това какво земеделие ще развива България занапред. Лидерът на БСП предупреди, че веднъж стартирал този процес, няма да има връщане назад. Заради проблема Станишев заяви, че БСП ще инициира срещи със земеделски производители и представители на НПО.

Станишев изрази опасение, че преструктурирането на научните звена в БАН се извършва под финансовия натиск на правителството. Той определи като необоснован експеримент идеята за сливане на Кирило-Методиевския център.

Секретарят на БСП  Корнелия Нинова обяви, че българската страна е изтеглила от заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство точката за извънредните еднократни помощи за тютюнопроизводителите. Нинова изтъкна, че социалистите са предупредили, че подобно искане е било внесено и одобрено още през 2007г. По тази причина внасянето на подобно искане от сегашното правителство злепостaвя авторитета на България пред Брюксел, защото такова искане не е нужно. „Ако съдбата на 60 000 тютюнопроизводители е техническа грешка, то назначаването на този министър на земеделието е политическа грешка", отбеляза Нинова.