Младите в БСП ще издадат Бяла книга на проблемите в общините

Янр 17, 2010 Новини БСП 0 1619

В условията на икономическа криза хората трябва да почувстват, че не са оставени на произвола на съдбата и местната власт проявява грижи за социалните им права

В условията на икономическа криза хората трябва да почувстват, че не са оставени на произвола на съдбата и местната власт проявява грижи за социалните им права. Около тази позиция се обединиха повече от 350 млади кметове, зам.-кметове и общински съветници от БСП, които участваха в Националната младежка среща ЕПИЗОД 4 „Силна община". На двудневния форум социалистите обсъдиха проблемите на общините и общинските бюджети. Представиха се и инициативите, които общинските съветници от левицата ще лансират при предстоящото разглеждане на общинските бюджети. „Беше важно да се координират политиките на нашите общински съветници в различните общини, за да проличи ясно социалният, левият профил на общинските групи от БСП", обобщи в края на срещата председателят на БСП Сергей Станишев.

Бившият премиер напомни, че предишните години е имало последователен възход на българските общини. „Ако в началото на миналия мандат капиталовите разходи са били близо 12 % от общинските бюджети, в края на мандата достигнаха една четвърт от бюджета на българските общини", изтъкна Станишев. По думите му днес икономическата криза нанася тежък удар върху общините, а като допълнение правителството води погреша политика и орязва държавните трансфери към общините. В резултат на това средствата от бюджета за тази година, които се планират като държавен трансфер са с 300 млн. лв. по- малко, отколкото през предишните години. Друг пример, с който лидерът на БСП онагледи погрешната политика на управляващите е намерението да се закрият близо 140 болници, което ще лиши много хора от достъп до здравеопазване. „Този експеримент, който управляващите залагат в бюджета, ще създаде изключително тежки социални проблеми", категоричен беше Станишев. Той добави, че сегашното правителство води политика, която ограничава  достъпа на гражданите и до образование.

„Не приемаме абдикацията на държавата от социалните придобивки",  каза от своя страна зам.-председателят на Младежкото обединение в БСП и депутат Драгомир Стойнев. По думите му кметовете и общинските съветници ще понесат негативите от недоволството на социалнослабите хора. Стойнев заяви, че трябва да се види дали част от капиталовите разходи на общините не могат да се пренасочат за социални дейности.

Общинският съветник в Столичния общински съвет Калоян Паргов коментира проблемите в образованието. По думите му тази година се оказва, че всички училища на територията на България ще изпиват финансови затруднения. „Задължение на държавата е да предоставя достъп до образование. Има реална опасност към обезлюдяване на големи региони в страната заради затваряне на училища", предупреди Паргов. Според него проблем през тази година ще са и съкратените капиталови разходи за ремонти на училищата.

Младите социалисти предлагат да се въведат преференции в таксите за детски градини за социално слаби семейства, да се осигури безплатен транспорт за учениците над 16 годишна възраст и преференции за първокласниците от социалнослаби семейства.

Според бившия финансов министър и депутат от левицата  Пламен Орешарски предизвикателството пред общините да търсят допълнителни средства става още по-актуално. Орешарски заяви, че Конституционният съд е сезиран за бюджета за тази година, тъй като Коалиция за България смята, че с някои текстове парламентът прехвърля свои права на изпълнителната власт. Според депутата възможността правителството неограничено да може да променя дефицита в бюджета и да намалява разходите са нарушение на основния принцип за разделение на властите. Според Орешарски подобни текстове водят до отсъствие на фискална прозрачност.

По време на Националната среща социалистите обсъдиха възможностите за увеличаване на местните приходи в бюджетите на общините. Зам.- кметът на Пловдив Ганчо Колаксъзов отбеляза, че държавата към момента сериозно възпрепятства развитието на общините заради задържане на плащания по проекти. Необходимите пари за реализиране на проекти за ВиК инфрасруктура са 1,8 млрд. лв., а нуждите са за над 5 млрд. лв.

Лидерът на младите в БСП Явор Гечев обяви, че  Младежкото обединение в партията ще създаде Бяла книга, в която ще бъдат събрани всички проблеми на общините в България. Така младите социалисти ще направят анализ на болезнените общински теми.  До края на януари общинските съветници на БСП ще представят своите базови общински програми за реализиране на идеи за младежки дейности.