БСП иска оставката на Румяна Желева като външен министър на България

Янр 16, 2010 Новини БСП 0 1198

БСП иска оставката на Румяна Желева като външен министър на Република България

БСП иска оставката на Румяна Желева като външен министър на Република България. Това обявиха на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев и международният секретар на партията Деница Златева. След катастрофалното представяне на Желева по време на изслушването й в ЕП и унижението, на което беше подложена България, се поставят под съмнение възможностите на кандидата за еврокомисар да изпълнява функциите си на външен министър и да отстоява външнополитическите интереси на България.  

Лидерът на БСП отбеляза, че през последните дни се вижда стремежът на премиера Бойко Борисов и на правителството да се пренасочи темата от същността на въпроса към темата, за декларациите, подадени от Желева. „Основният проблем на г-жа Желева е некомпетентността, която олицетворява некомпетентността и на българското правителство. Това, което при нас изглежда облечено в харизматичната аура на премиера, навън лъсва в своята истинска същност", заяви Станишев.

„Румяна Желева не представи визията си за ресора, за който ще отговаря и показа явно непознаване на основните проблеми", заяви Деница Златева. „Тя не отговори конкретно на нито един въпрос и обвиненията, че е била саботирана от групата на социалистите и либералите, са несъстоятелни", категорична беше Златева. Секретарят на БСП отбеляза, че от хронограмата на изслушването прави впечатление, че голяма част от въпросите, които бяха задавани повторно, са дошли от представители на ЕНП. Сергей Станишев изтъкна, че в парламентарната група на европейските социалисти не е имало предварителна нагласа, а кандидатите са се оценявали според представянето си на изслушването.

Деница Златева поясни, че в писмото на председателя на ЕК  Жозе Барозу се визира подадената от Желева декларация в качеството й на кандидат за европейски комисар. „Правната комисия на ЕК не може да даде и не дава становище за подадените от нея декларации в качеството й на член на ЕП", добави Златева. По думите й звучи странно становището на българския зам.-министър по правосъдие, че ограниченията, записани в Правилника за реда и дейността на НС не засягат избраните членове в ЕП. „В Закона за избора на членове на ЕП е записано, че за членовете на ЕП важат и ограниченията за народни представители. Такова тълкование на закона създава различни условия за различните категории депутати", добави Златева.

Пред медиите лидерът на БСП очерта и основните задачи, които са си поставили  участниците в четвъртата национална младежка среща на БСП, която се провежда във Варна. „Дискусията, която младите водят ще им даде много нови и конкретни идеи и технологии за тяхното реализиране в местното самоуправление", каза председателят.

Станишев изтъкна, че това е първият форум от поредицата, който е конкретно профилиран по проблемите на местното самоуправление. По думите на председателя това е важна тематика за БСП с оглед на силните позиции, които партията винаги е имала в местното самоуправление. „Важно е представителите ни в местната власт да водят цялостна и единна политика", добави Станишев. Той обясни, че по време на срещата младите социалисти ще обсъдят инициативи, които ще бъдат предложени при разглеждането на общинските бюджети за 2010. Акцент ще бъде поставен върху младежките политики, работата с НПО по въпросите на младежта, образованието, спорта, свободното време.

Сергей Станишев напомни, че през последните години е имало възходяща тенденция при общините както от гледна точка на собствените приходи, така и от гледна точка на подкрепата на държавата. „Важно задължение на българската държава е да подкрепя общините. По места се решават острите проблеми на българските граждани", категоричен беше Станишев. По думите му през последните месеци рязко се е ограничила подкрепата на държавата и правителството към българските общини. За пример лидерът на БСП даде факта, че с близо 200 млн.лв. тази година намалява реално подкрепата за общините, което ще създаде сериозен проблем. В бюджета за 2010г. е заложен и сериозен проблем от гледна точка на усвояването на средствата от ЕС от общините.

„Днес общините се изправят пред все по- остри проблеми, които се генерират от държавата", категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че ако миналата година Националният план по заетостта, който е основен инструмент на държавата за противодействие на безработицата, е бил 180 млн.лв., тази година са предвидени само 65 млн.лв. „Това означава, че десетки хиляди българи, загубили работата си, няма да имат никакъв поминък. Общините също няма да могат да помогнат", обясни Сергей Станишев.

Според лидера на БСП с новите критерии, които бяха приети с промените в Закона за здравното осигуряване, се отива към масово закриване на общински болници. Като последствие ще се натрупат задължения, които ще се прехвърлят най- вече към общините. „Става дума за поне 100-ина болници в страната, които ще бъдат ударно закрити, без да бъде гарантиран достъпа на хората до здравна услуга", предупреди Станишев. По думите му тази мярка говори за едно абсолютно безотговорно отношение на правителството към близо половин милион българи.