Драгомир Стойнев: БСП се променя в правилната посока и затова привлича известни професионалисти в листите си

Фев 14, 2017 Новини БСП в медиите 0 1341

Трябва да работим за национални цели, а не с хоризонта на един мандат

„Водачите ни на листи са професионалисти, експерти, които се харесват. Има и голямо подмладяване и подновяване - 40% от водачите са нови лица – Елена Йончева, Тома Томов, проф. Иво Христов, Славчо Велков”. Това заяви пред БНТ членът на ИБ на БСП и водач на листата в Стара Загора Драгомир Стойнев. По думите му очакванията са на предстоящото заседание на НС на БСП, с гражданската квота в листите да влязат още хора, които ще желаят да се присъединят към отбора на БСП. „Това само може да ни обнадеждава, защото щом тези хора решиха да влязат в листите на БСП, пътят на модернизацията на партията е правилният и ние ставаме все по-атрактивни”, категоричен бе той.

Трябва да работим за национални цели, а не с хоризонта на един мандат

Драгомир Стойнев подчерта, че в една предизборна кампания няма как да няма атаки. „Желанието ни е обаче, когато има приоритети- като образованието, всички политически партии да кажат какво предлагат в тази сфера. Така ще можем да изградим образование, което да бъде в полза на държавата ни”, каза още той. Стойнев смята, че когато една партия дойде на власт или остане в опозиция, именно тази дългосрочна цел, която не зависи от едно 4 годишно управление- наистина да бъде подкрепяна и да бъде усъвършенствана, така че да доведе до  резултат в годините.

Драгомир Стойнев заяви, че в икономиката БСП предлага държавните и общински предприятия да бъдат откъснати от политическите сили. Като пример той посочи- когато дойде нов министър на власт, да не може да назнача шефа на АЕЦ „Козлодуй” без конкурс. „Искаме тези предприятия да започнат да работят на пазарен принцип, с професионалисти, конкретният екип да идва с план за 5 години и може да бъде уволнен от съответния министър, само ако не си изпълнява бизнес плана”, обясни Драгомир Стойнев. Според него  така тези предприятия ще натрупват капитал, който да остава тук в страната. Така и младите хора ще разберат, че имат шанс да се развиват тук,  в родината си. „Това е един от приоритетите, около които би трябвало да могат да се обединят всички партии”, предложи той.  

БСП ще покаже нова икономика,  българските предприемачи  ще имат подкрепа

Драгомир Стойнев изтъкна, че сегашната икономика е базирана на:  евросредства, които през 2020 г. приключват; на обществени поръчки, които водят до група на интереси и пораждат корупция; на чуждестранни инвеститори, които идват тук и създават  продукт, чиято добавена стойност се изнася и в  която липсва предприемчивостта.  „БСП иска да покаже един нов път, в който фирмите, и най-вече младите предприемачи, имат подкрепа”, заяви той и допълни, че това основно ще се случи чрез 2 фонда. Стойнев обясни, че тези фондове няма да дават кредити, а ще подпомагат по нов начин българските фирми – чрез дялово инвестиране. Социалистът посочи, че един млад предприемач който има нужда от средства, може да кандидатства за помощ от фонд „Индустрия” и тогава фондът влиза като акционер във фирмата. „Идеята на БСП е чрез тези нови механизми- фондовете, да подпомогне българската индустрия. Същото важи и за фонд „Иновации”, който ще подпомага младите учени”, заяви  Стойнев. Той посочи като нова мярка и Българската агенция за експортно застраховане- чиито застрахователен капацитет да се увеличи на 2 млрд. лв. с цел подпомагаме на българските износители. По думите му двата фонда и агенцията ще бъдат под шапката на Българската банка за развитие, която също ще има конкурсно начало и ще се ръководи от професионалисти.

Като друга важна сфера за БСП Стойнев посочи социалната политика. Той обясни, че левицата предлага по 50 лева на месец да се приспада на работещ родител за данък върху доходите за всяко дете. Той подчерта, че това е крачка в борбата с демографската криза.

„Основни наши приоритети са образование, здравеопазване, икономика, сигурност”, заяви Стойнев и подчерта, че всяка една от предлаганите от БСП мерки е обсъдена с широк кръг специалисти, минала е на публичен дебат и е възможна за реализиране.