Сергей Станишев: БСП трябва да включи повече млади хора в своите редици

Янр 16, 2010 Новини БСП 0 1527

Независимо от това дали сте в управление или в опозиция във вашата община, вие сте част от много по- голяма общност с общи ценности и идеи, които се реализират заедно във всяка една община в България

Независимо от това дали сте в управление или в опозиция във вашата община, вие сте част от много по- голяма общност с общи ценности и идеи, които се реализират заедно във всяка една община в България. С тези думи председателят на БСП Сергей Станишев се обърна към участниците в четвъртата национална среща на младите в БСП Епизод 4 „Силна община". Лидерът на БСП изтъкна, че наред с решаването на текущите проблеми на общините, левицата трябва да излиза с общи инициативи по места. Предложенията за решаването на местните проблеми трябва да бъдат синхронизирани, за да може БСП  да излиза пред хората  с едно общо послание за политиките, които социалистите водят в съответните общини и в местното самоуправление като цяло.

Станишев посъветва младите социалисти да продължат да се учат  на правене на политика и на решаване на конкретни проблеми. „Не е достатъчно човек просто да е млад, енергичен и с идеи. Много е важно да знаете  по какъв начин вашите идеи и инициативи могат да бъдат реализирани в живота", обясни Станишев. Той призова младите хора да се включат активно в предстоящите дискусии, в които са поканени лектори със сериозен опит в управлението.

Лидерът на социалистите напомни, че предстои разглеждането на общинските бюджети за настоящата година. Станишев посъветва младите кметове и общински съветници да обсъдят заедно инициативите за младежки политики, които след това да предложат на общинските съвети. „Очаквам след като направите вашите предложения, всички общински съветници от БСП да ги подкрепят при разглеждането на общинските бюджети", добави Станишев. По думите му целта е тази политика да се превърне в национална чрез местното самоуправление. „Младите хора трябва да разберат, че младите социалисти са тези, които реално работят с младежките НПО, работят за спорта, за образованието, за детските градини ", добави лидерът на БСП. 

Станишев подчерта, че Младежкото обединение е част от промяната в БСП, в модернизацията и отварянето на партията към НПО и хората, които не са социалисти, но споделят левите ценности и имат нужда от партия, която да е носител на техните виждания.

По думите на Станишев БСП винаги е имала силни позиции в местното самоуправление, което е характерно и за левицата в цяла Европа. Той напомни, че след по- малко от две години предстоят местни избори. „Това е периодът, в който БСП трябва сериозно да се реорганизира - политически и организационно. Трябва да включи още повече млади и знаещи хора в своите редици, да предложи такива кандидати за кметове и общински съветници, които да привлекат подкрепата на българските граждани и да работят за хората", заяви Станишев.

„Отмина времето, когато в БСП на младите хора се казваше - бъдещето е ваше", каза лидерът на социалистите. Той добави, че бъдещето винаги е принадлежало на младите хора, но трудно се е получавало настоящето да им принадлежи. „Аз ще подкрепям все повече млади хора да заемат важни позиции в БСП като наши не само партийни ръководители, но и като представители в местната власт, в парламента, на всички нива", обеща Станишев.