Красимир Янков: Искаме от служебния кабинет да покаже точно какво се е случило през тези две години управление на Борисов

Янр 25, 2017 Новини БСП 0 993

Заплахата от липса на електроенергия стои и ще я има през целия зимен период

„Имаме искане към служебния кабинет - на базата на факти и обстоятелства, какво точно се е случило през тези две години управление на Борисов.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на левицата Красимир Янков по БНТ.

По повод предстоящите парламентарни избори, той обясни, че не трябва да се говори популистки и даде пример с вчерашните изказвания на ГЕРБ във връзка с енергетиката. По думите му популизмът през двете години на управление на Борисов е взело връх. Според него левицата е предлагала мерки за справяне със сериозни проблеми- като демографската криза. „Имаше консенсус, прие се конкретен план и кабинетът на Борисов не предприе нищо”, коментира Янков и допълни, че конфронтацията между политическите партии води до отхвърляне на добри мерки.  Той даде пример и с предложените, но отхвърлени от Борисов, мерки по отношение на битова престъпност. „За да се решат проблемите трябва да има приемственост”, обясни Красимир Янков и бе категоричен, че за работата на политиците трябва да се съди по делата им.

По темата енергетиката, Красимир Янков обясни, че има доклад, който БСП е направила публичен, за да може хората да не се лъжат. „Няма вода в язовирите. Хронично се спира 8-ми блок в ТЕЦ „Марица изток 2”, липсва експертиза от този, който разпорежда и проверява готовността за есенно-зимния период - министърът на енергетиката. Всичко се случва, заради некомпетентността на този министър, който преди да поеме ресора, е нямал никакъв опит в тази област”, обясни Янков и категорично заяви, че заплахата от липса на електроенергия стои и ще я има през целия зимен период.  

Той каза още, че левицата настоява за отговор от енергийния министър, какво трябва да се разбира под „ситуацията предстои да се влоши през следващите дни”, както е записано в доклада. „Кои са следващите дни?”, попита той. Янков допълни, че ЕСО е информирал европейския оператор, че България е в състояние на тревога. „А в същото време министър Петкова прекъсна пресконференция на БСП и се опита да обвини левицата, че това било провокация срещу, както тя самата се изрази - „нашите дружества”, през национален ефир. Аз съм категоричен, че това са дружества на българската държава, на всички нас, не са на ГЕРБ, защото изтърваната фраза говори и за отношението, което те имат – те са собственици на държавата”, обясни Красимир Янков. По думите му проблемите, произтичащи от управлението на Борисов, са свързани и с използването на държавата  за репресия срещу хората и бизнеса - малкият бизнес страда, за сметка на големия. „Това се случва с участието и на коалиционните му партньори от дясно”, каза още той.

По повод случващото се в БСП, Красимир Янков заяви, че вече са приети предложенията на председателя на партията Корнелия Нинова за ограничаване на депутатския мандат на 12 години и за повече пряка демокрация, което ще доведе до обновление, без да се загубят доказалите се експерти в нея.