Нинова: Речта на Румен Радев беше достойна реч на достоен президент

Мандатът на Плевнелиев е провал за президентската институция

„Речта на Румен Радев беше достойна реч на достоен президент”. Това зави пред медиите лидерът на БСП Корнелия Нинова след клетвата на новоизбраните президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова.   Тя обясни, че в частта за вътрешната политика новоизбраният президент е очертал реалните проблеми пред народа ни, пред които хората всеки ден се изправят- бедност, несправедливост, лошо здравеопазване, недостъпно образование, липса на реална икономика. „В частта външна политика той показа, че членството ни в ЕС и в НАТО е безспорен избор за България, но че трябва да се води балансирана политика, която да възстанови и отношенията ни и с Русия, и на Изток”, допълни председателят на БСП. По думите й в речта ясно е проличала и социалната чувствителност на президента.

Нинова изрази увереност в способностите на президента Радев да се справи с тежката ситуация, която му предстои. „Вярвам, че ще състави един професионален служебен кабинет, от хора родолюбци и честни”, поясни тя. Според нея в центъра на действията си Радев винаги е поставял България и националния ни интерес. „Дайте му време и съдете по делата му”, призова лидерът на левицата. На въпрос как би определила Радев, Нинова отговори – „Много българин, това е водещото при него. Това ще се отрази на всичките му действия”, каза още тя.

Нинова потвърди категоричната позиция на БСП, че няма да предлага министри в служебния кабинет. „Не може една партия, която е издигнала ген. Радев да казва на един държавен глава на цял народ какво да прави. Възстановяваме нормалността в държавата – разделение на властите и всеки да си поема отговорностите”.

По повод напускането на пленарна зала от страна на отделни депутати- Нинова заяви: „За съжаление дори в този тържествен ден, депутатите показаха, че не са на висотата на момента и не проявиха политическа зрялост”.

Мандатът на Плевнелиев е провал за президентската институция

„Дадохме отрицателна оценка на мандата на Росен Плевнелиев и това е политическа оценка. В това не бива да се търси отношение към него персонално”, заяви Нинова. По думите й мандатът на Плевнелиев е провал за президентската институция и това е позицията на левицата.