БСП ПЕРНИК: ПРИЗОВАВАМЕ КМЕТЪТ И НЕЙНИЯТ ЕКИП ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКАТА

17.01.2017

"Призоваваме кметът и нейния екип да си подадат оставката. Исканата оставка идва наложително заради тоталния провал във всички секторни политики от страна на кмета на община Перник и нейния екип", обяви на пресконференция лидерът на местните социалисти Кирил Леонов. По този повод групата съветници на БСП ще излезе с нарочна декларация на предстоящото заседание на Общинския съвет този четвъртък.

В пресконференцията взеха участие общинските съветници Ерик Рангелов и Валентин Петков, съпредседателите на правния съвет при БСП Анжела Асенова и Даниела Генадиева, Мирослав Стоицев, Васил Мирчев, Румен Евлогиев и Марио Жлябинков от Изпълнителното бюро на БСП Перник.

„Политиката на Община Перник е вредна за гражданите и фактите показват абсолютен провал на кметския екип. Никой не е по-голям от хората, които са го избрали и никой не е по висш от закона. И ако досега общинската хазна приличаше на баница, то след 2 г. от управлението на ГЕРБ е като постна пица. Това, което виждаме през последните месеци е неспазване на законите, незачитане правата на гражданите, некомпетентност, липса на морал, неадекватност”, обяви Леонов.

Пернишките социалисти засегнаха основни проблеми, които касаят живота на гражданите в общината – снегопочистване, сметосъбиране, сметоизвозване, екология и опазване на околната среда, транспорт, местни данъци и такси. В тези сфери общината се е провалила.

"Ние нямаме нужда от обявено приемно време, защото всеки ден сме сред жителите на общината. Ние самите живеем в този град и виждаме какво се случва", заяви Кирил Леонов.

"Политическа партия ГЕРБ реши да превърне зимата в бедствие и пиар. Всяка година в България има 4 сезона. Нормално е през януари да има сняг и температурите да са минусови. Не е нормално това да се превръща в бедствие. Община Перник показа абсолютно, че не е подготвена за зимния сезон, въпреки предупрежденията на метеоролозите. Непочистените главни улици парализираха града, стотици перничани не успяха да отидат на работа в рамките на 3 дни.  Леонов се обърна към кмета със следните въпроси: Ще има ли санкционирани фирми, за това, че зимата Ви изненада, госпожо Церовска и ще си понесе ли отговорността за несвършената работа ресорният заместник- кмет? Активност в снегопочистването социалистите забелязали единствено от ОП „Флор”, но не и от четирите фирми, с които са сключени допълнителни договори за чистенето на снега.

Кризата с Топлофикация също е един от провалите на кмета. В най-студените дни хиляди перничани бяха оставени да бедстват на повече от минус 25 градуса. Оставяме настрана това, че превантивно е трябвало да бъдат избегнати всички рискове. Цял един град бедства на минус 25 градуса. Не за първи път температурите падат толкова, всяка зима се случва за кратък период и можете да си направите такава справка от интернет за последните няколко години. Перничани бяха манипулирани и подведени. Първо се излезе с изявление, че до няколко часа ще пуснат топлоподаването, след това стана ясно, че в рамките на същия ден това няма да се случи, обещаха на следващия ден. Оказа се, че цели 3 дни хиляди хора останаха на студено. А вместо кметът и нейният екип да реагират веднага и да се вземат спешни мерки, те правеха клипчета във фейсбук. И чакаха някой да им реши проблема, за който носят отговорност, стигна се до намесата на зам.- министъра за доставяне на въглища. Заседавал ли е кризисният щаб и някой въобще питал ли е дали „Топлофикация” разполага с въглища", попита Леонов, като подчерта, че не може ТЕЦ-ът да бъде оставен без резерв от твърдо гориво.

Кризата в транспорта е факт и тя ще се задълбочи, твърдят социалистите. Във връзка с протеста на превозвачите те обявиха: „Против сме корупционните схеми, сделките под масата и заставаме зад всеки гражданин, който иска да защити правата си”. "Има своеволие и даване на линии на приближени хора до кметския екип", смятат от БСП и допълниха, че много пъти общинските им съветници са настоявали за нова общинска транспортна схема. 

Адвокатът Даниела Генадиева коментира проблема с превозвачите и посочи, че единствено областният управител е органът, който може да разреши предприемането на спешна мярка за транспорта.

Тотален е провалът на местната управа във финансовата политика, твърдят от БСП и посочиха, че само за 2015 г. задълженията са 10 млн. лева. "Оздравителният план на Общината публично бе обявен от финансовия министър Горанов за най-лошия и накрая перничани трябваше да запълнят дупката в бюджета чрез вдигнатите данъци и такси, посочи Кирил Леонов.

"Общината няма финансова политика и е в колапс", обяви общинският съветник Ерик Рангелов. "От доста време слушаме едни и същи думи от кмета – че ако държавата ни даде пари, ще оживеем, ако не – умираме, посочи той и допълни, че най-голямата инвестиция в Перник през 2016-та е била кокошарник и зайчарник в парка, както и 2 – 3 спортни площадки, за които Рангелов смята, че изграждането им е спечелено по времето на кмета Янакиева.