Сделката с винентните стикери – пореден гаф на управляващите

Янр 05, 2010 Новини БСП 0 1718

  Социалистите питат премиера Борисов защо не можаха да се намерят пари за хората с увреждания и за хората, ангажирани по програмите „От социални помощи към осигуряване на заетост", а с лека ръка 50 млн

 

Социалистите питат премиера Борисов защо не можаха да се намерят пари за хората с увреждания и за хората, ангажирани по програмите „От социални помощи към осигуряване на заетост", а с лека ръка 50 млн.лв. се дават на СИБанк

 

Със сделката за разпространение на винетните стикери управляващите за пореден път доказаха, че зад обещанията им за прозрачност, ликвидиране на конфликта на интереси, справяне с корупцията, повишаване на приходите в бюджета и  грижа за хората не стоят реални действия, а само празни думи. Това се казва в отвореното писмо, което БСП изпрати до премиера Борисов.

Социалистите отправят няколко конкретни въпроса към министър-председателя във връзка със спечелената от СИБанк и ВИП секюрити поръчка за разпространение на винетни стикери. От БСП питат дали е вярно, че дружеството между СИБанк и ВИП секюрити е създадено 20 дни след обявяването на поръчката. Това според секретаря на БСП Корнелия Нинова навежда на мисълта, че консорциумът е създаден единствено за тази цел.

Нинова изтъкна, че дружеството е създадено със срок на съществуване 3 години, което е видно от регистрацията му по Булстат. Съгласно чл. 363 от ЗЗД дружеството се прекратява с изтичане на времето, за което е било образувано. Как тогава, питат социалистите, дружество, създадено специално за обществената поръчка със срок на съществуване от 3 години, печели и подписва договор за 4 години. Как дружеството ще изпълнява условията на договора като не отговаря на изискванията - да осигури изпълнението на поръчката за целия срок на договора, да подържа през целия срок на изпълнение на поръчката крайни разпространителски пунктове, най- малко по един във всеки областен център (община, район и всеки град).

Социалистите искат да знаят дали е вярно, че СИБанк ще спечели от този договор приблизително 50 млн.лв. „Как така не можаха да се намерят пари за хората с увреждания предколедно и за хората, ангажирани по програмите „От социални помощи към осигуряване на заетост", а с лека ръка тези пари се дават на СИБанк", попита Корнелия Нинова.

Премиерът трябва да отговори и на въпроса колко ще загуби държавата от липса на приходи от продажба на винетни стикери за месец януари. „Това ли е грижата на управляващите за приходи на държавата в условия на криза", добави секретарят на БСП.

Социалистите питат още вярно ли е, че е имало по- ниска оферта от друг участник и вярно ли е, че СИБанк, обслужвайки преминаващите през ГКПП, събира комисионна такса в размер на 5 евро за автомобилите и 10 евро за автобуси и тирове, от което събира минимум 5 млн.евро.

От БСП питат премиера Борисов не се ли притеснява от факта, че г-жа Цветелина Бориславова участва в дружеството, спечелило поръчката. Не представлява ли това конфликт на интереси и облагодетелстване на негови близки с пари, събрани от българите?  „Сега разбираме защо Бойко Борисв си затваря очите пред нашите многократни сигнали за конфликт на интереси и за уреждане на лични интереси на негови министри и депутати. Смятаме, че с тази сделка той им дава личен пример как се прави това", коментира Корнелия Нинова.

Според депутата от Коалиция за България Димчо Михалевски с новия договор за разпространение и съхранение на винентните стикери честната конкуренция е сериозно засегната. По думите му в конкурса не са били заложени ясни критерии, които да гарантират защитата на държавния интерес. Михалевски напомни, че СИБанк със своите пунктове в страната събира годишно минимум 5 млн. евро такси. Това е съпоставима сума с тази, която ще получат на годишна база за разпространението на стикерите с офертата, която са дали. Депутатът изтъкна, че държавното дружество Български пощи е ударено много сериозно. Със своите над 3000 клона в страната, освен разпространение на стикерите, то извършва и ред други важни дейности, свързани със социалните плащания и осигуряване на услуги до най- малките населени места в страната.

Михалевски обърна внимание, че конкурсът е достатъчно опорочен и не е ясно кога ще свърши съдебната сага по него. Депутатът обясни, че условията, които са поставени в конкурса, не са достатъчно добре дефинирани и това дава възможност на един от участниците да обжалва процедурата. Според Михалевски преките негативни последици са, че близо 150 млн. от общо около 200 млн.лв., които обикновено влизат в бюджета през месец януари, сега няма да постъпят. Това ще попречи на разплащането на дължимите суми към пътностроителните компании и ще доведе до допълнителни финансови загуби за тези фирми.

Забавянето на конкурса също е смущаващо според социалистите. Претенциите на управляващите, че конкурсът е спечелен от предложилия най- ниска цена, предполага да няма забавяне на процедурата. Според Михалевски управляващите не само пренебрегнаха прозрачността на конкурса и навлязоха в конфликт на интереси. Те създават реални пречки за бюджет ‘2010 и причиняват преки финансови загуби за пътностроителните компании, които ще продължат да чакат разплащането на извършените през 2009г. дейности.

„Прокламираната многократно от премиера теза, че 132млн. са били похарчени за ланшния сняг, се оказа една цинична партенка", добави Димчо Михалевски. На негово питане до министъра на регионалното развитие за това колко е струвала зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа за сезон 2008 - 2009, депутатът е получил отговор - не повече от 25 млн.лв. „Когато едни хора непрекъснато набиват в общественото съзнание неверни, лъжливи, цинични тези, сами може да си отговорите какъв е техният морал и как от тук нататък ще може да управляват", коментира Михалевски. 

 

Пълен текст на отвореното писмо