Драгомир Стойнев: Трябва да падне мораториумът за строителство на АЕЦ „Белене”

Дек 09, 2016 Новини БСП 0 578

Плевнелиев не дава мандат на Патриотичния фонд, защото отказват да го номинират за еврокомисар

„Искаме мораториумът за строителство на „Белене“ да падне“. Това заяви членът на ИБ на БСП и народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев в студиото на БТВ. Според него това ще помогне и на правителството, защото има инвеститори, които се интересуват от проекта. „Интересът на китайската компания да инвестира в България означава, че този проект може да бъде реанимиран“, каза още той. По неговите думи това е много сериозна компания, която изгражда ядрени мощности на територията на Китай. „Но за да се случи това, парламентът трябва да гласува отпадането на мораториума“, категоричен е депутатът.

ГЕРБ можеха да преструктурират проекта, а подписаха 9 допълнителни споразумения

Драгомир Стойнев припомни, че още през 2012 година БСП е предупреждавала, че ще се стигне до този проблем. Той посочи, че в тази ядрена площадка са инвестирани над 1 млрд. лв. „Тя е подготвена с нужното съоръжение, за да се строи централа. Това не е гьол, както обясняваше Бойко Борисов“, коментира бившият енергиен министър. „Един финансов министър обясняваше и как ще напляскаме руснаците, а те ни осъдиха и сега българският народ плаща 2.6 млрд. лв за проект, който може да бъде съживен“, допълни той. Стойнев подчерта, че от 2009 г. до 2012 г. са управлявали ГЕРБ. „Можеха да променят и преструктурират проекта, а те продължаваха да подписват 9 допълнителни споразумения. Самият министър-председател защитаваше проекта, докато един ден, гледайки в небето, реши да го спре“, каза още народният представител. Според него този проект е нужен на страната. „Ако, например, единият блок в Козлодуй спре, трябва да внасяме електроенергия отвън, а нито имаме договорени сделки, нито имаме нужните средства. Язовирите са празни, базови мощности в ремонт. България е единствената държава на Балканите, която не инвестира в енергетика“, заяви той.

За последните 2 години това правителство е усвоило едва 6% евросредства

Драгомир Стойнев заяви намерението и амбицията на БСП да бъде първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори. Той добави, че желанието на левицата е в оставащото време на този парламент да бъдат гласувани полезни и градивни политики за страната. За спекулациите от страна на депутатите от ГЕРБ, че в предното правителство не били усвоявани достатъчно европейски средства, Стойнев заяви, че за последните две години на това управление са усвоени едва 6% от европейските фондове, а Оперативна програма за рибарство и аквакултури е почти спряла. Той добави, че е опорочена и идеята на София Тех Парк, който беше построен, за да може иновативните млади хора да могат да реализират идеите си, а в момента е превърнат в бизнес център.

Драгомир Стойнев засегна и проблемите в образованието и здравеопазването. „Карат на носилка човек в кома, за да даде пръстов отпечатък, че да постъпи в болница. Вчера излезе статистика колко по-неграмотно става българското население. Нямаме нито една дългосрочна политика за тези две години. Всъщност има една – увеличиха стажа и възрастта за пенсиониране”, каза социалистът.  Народният представител предположи, че вероятно за ГЕРБ идеален вариант би бил, ако хората само работят, не боледуват, за да не се дават средства от НЗОК, и не доживяват до пенсия. Той припомни още, че при предишното управление възрастта за пенсиониране на българите е била замразена, както и че депутатите от БСП представиха пакет от предложения за пенсионната реформа, но бяха отхвърлени от управляващото мнозинство в Народното събрание. 

Не е нужно да ходите в селата, за да видите бежанци. Идете в центъра на София

По темата за бежанците Драгомир Стойнев заяви, че такива могат да се видят вече навсякъде в страната. „Не е нужно да ходите в малките населени места. Елате пред Министерския съвет и Лъвов мост да ги видите. Какво прави правителството? Само преди час са хванали автобус, пълен с мигранти, който се опитал да пресече сръбската граница. Затова Сърбия заяви, че иска да строи ограда и поиска помощ от Унгария. Нали трябваше уж да пазим ЕС”, попита социалистът.

Драгомир Стойнев смята, че трябва да се върви към предсрочни избори, както и че президентът Росен Плевнелиев не бива да се бави и да влиза в различни договорки. „Защо не даде третия мандат на Патриотичния фронт, който от последните избори има много по-голяма тежест от Реформаторите? Защото отказват да номинират Плевнелиев за еврокомисар”.

Драгомир Стойнев беше категоричен, че както на гражданите, така и на бизнеса у нас е нужно спокойствие, а това може да се случи при един стабилен парламент. „БСП се променя и все повече говори за икономика”, заключи социалистът.