Вяра Емилова: БСП е готова да посрещне младите хора и новата енергия

Nov 29, 2016 Новини БСП 0 849

Предложените промени в Устава на БСП са много добри. Левицата тръгна към промяна и мисля, че ще успее да я направи

„Предложените промени в Устава на БСП са много добри. Левицата тръгна към промяна и мисля, че ще успее да я направи. Тя е готова да посрещне младите хора и новата енергия”. Това заяви Вяра Емилова, новоизбран член на ИБ на БСП, в ефира на Канал 3. Тя подчерта, че този сигнал, да има промяна, е бил даден от хората и тя е започнала на президентските избори. „Ще направим така, че първо да се реформираме самите ние, а след това ще приложим платформата навън. Ще бъде обсъждана и дискутирана, а решенията ще се вземат на Конгреса през февруари”, уточни тя.

По нейните думи в Изпълнителното бюро има много млади хора, но и такива с авторитет, които могат да предават своя опит. „Корнелия Нинова, като председател, направи точния баланс”, категорична е Емилова. Според нея, председателят да се избира от всички членове, е едно от добрите предложения и това е висша форма на демокрация. „Председателят трябва да е единствено зависим от членовете на партията, да ги чува и да води политиката, която искат хората”, каза още тя.

По повод идеята депутатите да имат три мандата, Вяра Емилова е на мнение, че трябва да има приемственост и тези решения ще спомогнат за това. „По-младите ще вземат опита на авторитетните и познати лица. Идеята предстои да бъде обсъждана и как точно да бъде формулирана в новия Устав”, допълни тя. Според нея това е даване на път на младите хора, нова енергия, от която БСП има нужда. „Да можем да покажем ново младо лице, което да увлече в предстоящите избори”, коментира Емилова.

Вяра Емилова коментира и идеята всеки един председател да има право на два мандата. „Това позволява да влизат нови лица и не мисля, че е болезнено. Ръководството не иска да се бетонира. Ще бъде полезно, както за структурите, така и в ръководството на партията. За 8 години, ако имаш амбиции и възможност, могат да се направят много неща за партията”, категорична е тя.

Във връзка с решението на БСП да предложи смесена избирателна система, Емилова подчерта, че според направените анализи това е най-добрият вариант за страната. „От една страната ще удовлетвори исканията на хората, от друга - ще осигури стабилност на институциите. Но това е само идея, която ще обсъдим с експерти и ще се вземе най-доброто решение”, каза още Вяра Емилова.