МВР не допусна представители на ИК - Радев и Йотова до подготовката на изборни секции в София

Nov 06, 2016 Новини БСП 0 628

​До списъците на избиратели от район Оборище, на бул. Дондуков в София са поставени плакати на Цецка Цачева, като помещението е клуб на ГЕРБ

Две жалби са подадени до РИК и ЦИК заради нарушение на Изборния кодекс и извършени неправомерни и незаконосъобразни действия от представители на МВР, които не са допуснали по време на получаване на материалите и подготовката на помещенията за гласуване, на представител и застъпник на ИК за издигане на ген. Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. Първият случай е с представител на ИК в 69-то СУ, ж.к. „Дружба“, а вторият сходен случай е в 89-то ОУ, ж.к „Дружба“, в район Искър.

До списъците на избиратели от район Оборище, на бул. Дондуков в София са поставени плакати на Цецка Цачева, като помещението е клуб на ГЕРБ

Непосредствено до списъците на избиратели от район Оборище на бул. Дондуков в София са поставени плакати на кандидата за президент Цецка Цачева, като помещението е клуб на ГЕРБ.

В списъка на подвижна СИК на 24 МИР, която освен район Оборище трябва да обслужва още 3 района, са записани 71 адреса за изборния ден, което означава около 12 минути за придвижване, посещение на адрес и гласуване на избирател, при удължено работно време от 6.00 до 21.00 ч. Неизпълнимостта на задачата води до напускане на членове на СИК. Документите след 2 часа забавяне са приети от 2 члена на СИК, а помещението е запечатано в присъствието на 3-ма. Очаква се поне половината задължени да гласуват избиратели да не могат да го направят. Не е ясно защо РИК не е формирала поне още 2 подвижни СИК. Подадена е жалба в РИК.

Изборни нарушения са установени и в Музикалната академия в столицата

В Музикалната академия в София, в помещение на една от СИК, липсва място за тъмни стаички, маси за СИК, места за СИК, наблюдатели и гласуващи.

В Сливен се извършва агитация от координатор на ПП ГЕРБ

Координатор на ПП ГЕРБ в НУ ”Васил Левски”, гр.Сливен, извършва агитация чрез разнасяне на агитационни материали на партията в и около Училището около 08:30 ч. Свидетел на действието е координатор на ИК за подкрепа на Румен Радев. 

На 06.11.2016 г. в с.Божевци, община Сливен е констатирано, че в 133 СИК упражняват правомощията на длъжностни лица съпруг и съпруга от квотата на Патриотичния фронт. Констатираното е явно противоречи на чл.96, във вр. с чл. 66, ал.2 от ИК, а именно членовете на РИК /СИК/ не могат да бъдат помежду си съпрузи или във фактическо съжителство, роднини по права линия, братя и сестри.