БСП настоява за извънредно заседание на енергийната комисия за мини „Бобов дол“

Окт 13, 2016 Новини БСП 0 560

Жельо Бойчев: Държавата няма как да остане безразлична към съдбата на 3 000 български работници

Народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев, Таско Ерменков, Иван Ибришимов. Георги Свиленски и Стоян Мирчев се срещнаха с миньорите от мини „Бобов дол“, които трети ден протестират.

Бойчев заяви пред събралите се работници, че е провел разговор с председателя на енергийната комисия в НС да бъде проведено извънредно заседание на комисията, на което да бъдат извикани  представители на всички заинтересовани страни. Той подчерта, че е важно да се види кой и какви ангажименти е имал до момента по договора  за концесия и дали за били изпълнявани. Бойчев беше категоричен, че трябва да се търси и дългосрочно решение за перспективите пред  хората, които живеят в региона. „Те нямат никава вина, че държавата десетилетия наред е развивала тази промишленост в региона им. Няма как да се каже на 3-4 хиляди работника че от утре  остават без работа, а след това още 2 хиляди от ТЕЦ – Бобов дол“, категоричен бе депутатът от левицата.  Той заяви, че работниците трябва да отстояват исканията си за да получат заплащането за изработения си труд. „Не се подписвайте на бели листа и не позволявайте да злоупотребяват с труда ви и да издевателства върху вас“, обърна се той към миньорите. Предвид много поставени въпроси от протестиращите за нарушаване на трудовите им права, Бойчев комнетира, че това е недопустимо и трябва да се направи проверка и от испекцията по труда.

Депутатът от региона Иван Ибришимов заяви: „Разговорите отт тук нататък трябва да са за перспективите на района при евентуалното закриване на  рудника и това какво ще се слчуи с работещите там“.