Корнелия Нинова: Борисов продаде българския национален интерес

Окт 06, 2016 Новини БСП 0 2124

Бокова е втора, Георгиева е девета. Трябва да се понесе политическата отговорност

„Бойко Борисов и правителството му продадоха българския национален интерес и обслужиха чужд такъв. Официалното класиране на ООН показва, че Бокова е втора, а Кристалина Георгиева девета. За това нещо се носи политическа отговорност и искаме оставките на премиера и на българското правителство, оттеглянето на Георгиева от ЕК. Тя вече няма морала и достойнството да ни представлява там”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите в НС. Тя обясни, че резултатите от гласуването за генерален секретар на ООН показват, че единственият български кандидат с шанс да бъде избран е била Ирина Бокова. По думите й с издигането на втора кандидатура Бойко Борисов и българското правителство умишлено са дискредитирали Бокова и са отнели възможността на България да има представител на най-високия пост в ООН. „Това беше извършено под чужд натиск и всички обяснения, че е имало разговори и има уверения, че Георгиева е с повече подкрепа, са лъжа. Цялата външна политика на България се прави извън страната. Правителството на Бойко Борисов не е суверенно и изпълнява чужди задачи”, категорична бе лидерът на левицата.

Искаме вот на недоверие сега. Парламентарните групи, които не са съгласни с тази външна политика, трябва да ни подкрепят

Нинова заяви, че темата за вот на недоверие в сферата на външната политика става все по-актуална. Тя обясни, че до сега другите парламентарно представени партии или директно са отказали да се включат в такъв вот както ПФ, или са намерили поводи да отхвърлят вота да бъде внесен сега – АБВ и ДПС.  „Смятаме, че от тук нататък темата за вота на недоверие е номер едно за нас и по това как другите парламентарни групи ще се отнесат към него, ще си проличи кой е с Борисов и това правителство и подкрепя такава външна политика и кой е алтернатива”, категорична бе Нинова. Председателят на БСП заяви, че левицата е готова да обсъжда и вот за цялостна политика, тъй като външната е включена в нея. „Това правителство трябва да си ходи и да имаме правителство, което защитава националните интереси и поставя България над всичко”, заключи Корнелия Нинова.