Корнелия Нинова: Смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева е резил на България

Недопустимо е правителството да минира възможността българин да оглави ООН

„Поискахме министър-председателят и външният министър да дойдат в парламента  и да представят аргументите и мотивите, с които МС е взел решение за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева. За нас това е резил за България”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в НС, след като в пленарна зала обяви от трибуната искането на левицата. Тя бе категорична, че за пореден път министър-председателят Борисов се е оказал слаб да защити националния интерес. „Това изглежда като поддаване на чуждо влияние, взимане на решение под натиск от вън и в ущърб на българския национален интерес”, заяви председателят на БСП.

Нинова обясни, че това, което се случва, е миниране на възможността българин да застане на най-високия пост – Генерален секретар на ООН, което е абсолютно неприемливо и непоследователно.

На въпрос, какво би посъветвала Ирина Бокова в този момент, Нинова отговори: „Ирина Бокова не трябва да се оттегля. Надяваме се да остане. Тя все още има високи шансове”.
 

 Вигенин: Борисов е отговорен, че България стана за смях пред ООН и пред цялата световна общно
 Кристалина Георгива трябва да се оттегли от позицията си в ЕК

„Процедурата не позволява оттегляне на сегашния кандидат Ирина Бокова от страна на българското правителство. Това е абсолютен прецедент – една държава да кандидатира двама кандидати за този пост”. Това допълни по темата народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин.  Според него в сегашната ситуация еврокомисарят Кристалина Георгиева трябва да се оттегли от позицията си в ЕК и да се съсредоточи върху работата си по кандидатурата за Генерален секретар на ООН. Той е категоричен, че отговорността за образа, който е бил създаден на България през тази година от кампанията, е изцяло на премиера Бойко Борисов, който е допуснал откровени саботажи на кандидатурата на Бокова. „Той прояви непоследователност в този период и не застана категорично с цялата сила на държавата зад кампанията на Бокова, което неизбежно разколеба част от привържениците на една изключително силна кандидатура”, каза още Вигенин. Той припомни, че е била издигната през 2014 г. с решение на тогавашния кабинет с намерението и желанието навреме да бъде организирана сериозна кампания и зад нея да застане цяла Централна и Източна Европа.

„Поради некадърност на Министерството на външните работи и министъра, неспособността на премиера да оцени възможността пред България да покаже едно различно лице пред света, всички тези добри намерения бяха провалени. България стана за смях пред ООН и пред цялата световна общност и ще има дългосрочни последици за страната ни”, каза още народният представител. Вигенин изрази надежда Бокова да остане в състезанието, а при първото гласуване на 6.10 ще стане ясно какви са перспективите пред различните кандидатури. „Сега е моментът българското общество да покаже пълна подкрепа за Ирина Бокова, независимо от оттеглената подкрепа на едно правителство, което и без това си отива”, каза още Кристиан Вигенин.