Атанас Зафиров: Най-ефективният начин за борба с корупцията е нейната превенция

Сеп 26, 2016 Новини БСП 0 1088

Гражданското общество трябва да е партньор в борбата с корупцията

„Най-ефективният способ за борба с корупцията е нейната превенция“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров по време на форум „Борба срещу корупцията в България – за демокрация на гражданите“. Според него един от най-тежките проблеми в днешна България е този за т. нар. „Институционална корупция“. „Тя се проявява в законодателни актове и в решения на изпълнителната власт, които оценяваме като „поръчкови“. Тяхната обществена опасност, и преките и косвените щети за държавата и обществото от тях, могат да стигнат огромни размери – този проблем, по никакъв начин не намира своето решение с предлагания ни закон по тази тема“, допълни той. Депутатът цитира заключенията на експертите от Международния валутен фонд (МВФ), чиято редовна мисия, е приключила само преди десет дни: „Корупцията е ключов проблем, който пречи на държавата и срещу нея трябва да се противодейства с по-адекватно, ново законодателство, без поправки, които компрометират ефективността му. За да е успешно противодействието на корупцията, е належащо и да напредне реформата в съдебната система”.

„Бяха приети редица стратегии, мерки, насоки, включително закони и изменения и допълнения, с които формално се демонстрира стремеж за борба с корупцията, но очевидно особен резултат от тази дейност няма. Същевременно се наблюдава „прояждане“ на почти всяка сфера на обществения живот от корупцията и като последица от това настъпва срив в държавността и установения в страната правов ред“, подчерта той. Зафиров е на мнение, че в безкритична и безконтролна среда корупцията и корупционното поведение се превръщат в практика на поведение, водещо да лавинообразното им нарастване. „Това налага промяна в мисленето и поведението на всеки отделен гражданин, с оглед осъзнаване на ролята му в борбата с корупцията. Що се касае до съществуващата благоприятна корупционна среда, ефективен начин за премахването й следва да се търси по – скоро в промяна на прилагането на законите, отколкото в приемането на нови такива“, категоричен е народният представител. Той подчерта, че в България има 96 различни контролни органи, които ако си вършат работата, прокуратурата и съдът ще бъдат в значителна степен подпомогнати и дори разтоварени, а превенцията ще се засили още преди да е извършено престъплението.

„Основната грешка, която се допуска е, че дейността на почти всички органи, ангажирани в борбата с корупцията, е насочена към минимализиране на последиците от осъществяването й, а не към ликвидирането й в нейния зародиш“, допълни народният представител. Той е на мнение, че дейността на всички органи, включително и вътрешноведомствените такива, свързани с борбата с корупцията, следва да бъде насочена към изкореняване на условията и предпоставките благоприятстващи извършването на корупционна дейност. „Необходимо е пресичането на пътищата за нейното осъществяване. Създаването на система от механизми за противодействие и борба с корупцията трябва да бъде съобразено със спецификата на всеки елемент от обществения живот, който би могъл да генерира корупционно поведение“, каза още Зафиров.

Гражданското общество трябва да е партньор в борбата с корупцията

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Зафиров определи, като основен проблем, че гражданите не вярват, че държавата в голямата си част е „имунизирана” срещу корупция или, че ако се обърнат към държавата като потърпевши от корупция ще има ефективно разследване. „Затова трябва да се повиши доверието на гражданите към правоохранителните органи и в частност за превръщането на гражданското общество в партньор в борбата с корупцията и създаване на механизми, които да „запушат” каналите за корупция и изтичане на публични средства или най-малко да ги затруднят“, категоричен е той. Според него друга мярка, която трябва да се предприеме е отваряне на вратите на учреждения за реално участие на гражданите в приемането на решенията в рисковите зони за корупция. „Да се ограничи намесата на човешкия фактор при предоставянето на административни услуги и осъществяването на контролни функции – електронни услуги, електронни публични регистри, видеонаблюдение и др. В това отношение е важно изпълнението на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2014 – 2020 г“, каза още той. По неговите думи е изключителна ролята на ДАНС за разследване на корупцията и събиране на годен да издържи в съда доказателствен материал. „Трябва да се засили взаимодействието между МВР, ДАНС и прокуратура в хода на разследването на корупционни престъпления. До момента не са ясни резултатите от работата на изграденото съвместно звено между трите институции в началото на 2015г“, посочи той.

Според народният представител в борбата с корупцията трябва да се засили и ролята на Народното събрание на участник в политиките за борба с корупцията. „Парламентът не трябва да бъде просто отворен за сътрудничество със заинтересованите страни, но да ги идентифицира предварително и да ги въвлече в законодателния процес“, коментира депутатът. Той е на мнение и че друг силен инструмент в ръцете на парламента за активно участие в тази секторна политика би представлявала възможността да се гласува вот на недоверие на отделни министри от кабинета, което би поставило вътрешния министър в положение на пряка отговорност към законодателния орган. „Това ще създаде стимули за по-отговорна и целенасочена работа на МВР“, каза още Атанас Зафиров.