Корнелия Нинова: Европейските лидери си защитават държавите и народите, а нашите ни продават за 100 млн. евро

Сеп 21, 2016 Новини БСП в медиите 0 1288

Управляващите искат да платим реакторите, но не и да стартират отново АЕЦ „Белене“, това е безсмислено

„Борисов не отговори на въпроса, за какво са 160 млн. от Брюксел. От ЕК казаха, че  не са за ограда, а за строежа на приемни центрове.  Европейските лидери, осъзнавайки, че ако не спрат бежанците в България, утре те ще бъдат под техните прозорци, купуват българския национален интерес за 100 млн. евро. Те си защитават държавите и народите, а нашите ни продават за тези 100 млн.“. Това заяви в ефира на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че докато Орбан е бил в България и е заявил подкрепата си за страната ни, вчера  говорителят на унгарското правителство е заявил, че Будапеща предпочита България да остане извън Шенген. По думите й трябва да се изпрати армията на границата, да се завърши оградата, центровете да станат от затворен тип и да се изнесат извън градовете. „Борисов трябва да каже, че искаме промяна  в Дъблинското споразумение“, заяви Нинова.  Като пример тя даде визитата на премиера в Турция, където си записвал, отишъл в Европа и казал, че трябва да паднат визите за турските граждани. Тя припомни, че „Европа му удари шамар, че няма да стане докато Турция не отговори на условията и той веднага промени позицията си и заговори, че трябва да паднат визите само за държавни служители“. Като друг пример тя посочи и идеята за строеж на газов хъб, на която Русия казва, „Не с нас“. Тя припомни, че в деня, в който се прави конференцията за хъба, излиза външният ни министър и казва, че сме „за“ запазване на санкциите срещу Русия, а Борисов смята, че трябва да паднат и са вредни. „Ние сме „за“ Европа, но да сме равноправни и да ни уважават и да знаят, че сме равни на другите европейски народи. С политиката на угодничество няма да стане, няма да ни уважават“, категорична бе лидерът на левицата.

Нинова заяви, че важен въпрос е дали ще имаме и президент, който ще ни върне националното самочувствие и да се знае, че България е уважавана държава

Управляващите искат да платим реакторите, но не и да стартират отново АЕЦ „Белене“, това е безсмислено

„С решението за плащането по делото за АЕЦ „Белене“ искахме да се промени решението на НС за спиране на проекта. Управляващите искат да платим реакторите, но не и да стартират отново проекта. Това е безсмислено“, заяви Нинова и подчерта, че левицата е поискала между първо и второ четене да го внесе отново да се обсъди и да се вземе комплексно решение. По повод на твърденията, че кабинетът търси инвеститори, тя отговори, че в мораториума пише, че няма да се строи АЕЦ „Белене“, а на мястото на площадката ще се построи парогазова централа. „След като най-висшата институция, парламентът, е решила че няма да има Белене, какви преговори, с какви инвеститори се водят", попита председателят на БСП. Тя заяви, че няма ядрена централа, която да е губеща и токът, който се произвежда в този тип централи, е най-евтин. „Забавянето в строителството на АЕЦ „Белене“ доведе до това, че другите страни около нас си стартираха своите проекти и ситуацията на Балканите се промени“, каза още тя. Нинова цитира думите на министър Бъчварова, че премиерът Борисов е спрял 3 енергийни проекта – за газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Тя бе категорична, че не е продуктивно да се връщаме и да хвърляме вина, както и да се правят поредните анкетни комисии, защото това е преливане от пусто в празно и прехвърляне на отговорност в предизборна обстановка, което не решава проблемите.

Нинова заяви, че решението трябва да е в посока -  получаваме тези реактори, осъдени сме и трябва да ги платим, сваляме мораториума и търсим начини за инвестиции, за да стартираме проекта, защото е изгоден за България.

Продължаваме с разкриването на далаверите на властта

Лидерът на БСП подчерта, че социалистите продължават с разкриването на далаверите на властта и  в следващите седмици ще продължат с министрите на ГЕРБ. „До сега те за да си спасят кожите горят бушоните, за да спасят Бъчварова уволняват областния управител на София“, заяви Нинова. По повод на скандалът с Царските конюшни тя припомни, че искането на левицата е било за оставката на министър Бъчварова защото е разрешила сделката, а не за областния управител, който я е подписал.