Атанас Медржанов: За пореден път управляващите показаха, че не могат да водят самостоятелна външна политика

Сеп 12, 2016 Новини БСП в медиите 0 870

13.09.2016 г.

„Евентуална смяната на кандидата ни за генерален секретар на ООН би лишило България от всякакви шансове да има представител – генерален секретар на организацията”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов на брифинг в Ямбол. Според него страната ни за пореден път е доказала, че не може да води самостоятелна и авторитетна външна политика. „Всичко онова, което правеха президентът, министър– председателят, външният министър и правителството, като че ли водеха до един двусмислен начин по отношение на подкрепата на кандидатурата на Ирина Бокова”, посочи Мерджанов. По думите му фактът, че се е забавила процедурата по потвърждаване на кандидатурата, е дала шанс да други представители-държави от Източноевропейското пространство, да издигнат свои кандидати.

Атанас Мерджанов бе категоричен, че страната ни е изпаднала в изключително унизително положение. „Сега сме свидетели на това как канцлерът на държава от ЕС говори на друг президент, от още по–велика държава, дали е възможно да бъде сменен кандидатът на еди коя си държава. Тези неща се решават с дипломация, с тиха дипломация. Извинявайте, нас за какво ни смятат?”,  попита Мерджанов и отново категорично заяви, че това е провал на българската дипломация. „Това не е провал на кандидатурата на Ирина Бокова, а провал на българската външна политика, на българската държава”, коментира депутатът и определи като груба грешка, ако Бойко Борисов не потвърди още веднъж категоричната подкрепата на правителството за Ирина Бокова.

„Може би, тези двусмислия в поведението на управляващите – на президента Росен Плевнелиев, на външния министър Даниел Митов и недостатъчната настойчивост на Бойко Борисов по въпроса, дадоха възможност на различни доморасли политикани да се упражняват по тема авторитет на Ирина Бокова на международната сцена”, каза също Мерджанов.

Помолен да коментира изявлението на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че представянето на българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова е неубедително, Атанас Мерджанов посочи: „Министър Бъчварова разбира от външна политика, колкото и от МВР работи, или се прави, че не разбира. Представянето на кандидатите за поста генерален секретар, е представяне на самите държави. Там, те не участват в лично качество, а като представител на съответната държава. Какво повече трябваше да свърши Ирина Бокова, която и в момента е заместник-генерален секретар на организацията, по силата на статута и като генерален секретар на ЮНЕСКО?, каза още Мерджанов.