Васил Антонов към министър Петкова: Какво се случва АЕЦ „Белене“, като разнасяте реакторите като мускалчетата на Бай Ганьо за продажба?

Два месеца и половина след това ние само сборуваме едни цифри и стигаме до извода, че сме направили големи разходи

„След всички направени разходи и инвестиции до сега, все още неизплатените реактори, а към днешна дата трябва да се добавят и 25 млн.лв, които са само лихвите от 14 юни, откакто излезе арбитража, надявам се си давате сметка, че трябва да се мисли и работи за „Белене“. Два месеца и половина след това ние само сборуваме едни цифри и стигаме до извода, че сме направили големи разходи“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Васил Антонов в парламентарен контрол към министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Той подчерта, че големите разходи са факт, но попита какво следва. „Срещата в Иран и разнасянето на реакторите като мускалчетата на Бай Ганьо за продажба, стана ясно, че няма да се случи. Искахте един месец срок за решение, но реално за сега няма нищо перспективно. Сега е моментът да отговорите“, призова той. 

Антонов уточни, че днес Белене има празник – 52 години от обявяването му за град. „34 години от тях са изпълнени със стремежа на жителите му да бъде завършена централата“, допълни той. Народният представител обясни, че лицензираната площадка АЕЦ „Белене“ е с площ 2450 дка, оградена е с външна охранителна ограда по целия периметър и се намира под постоянна въоръжена охрана. „Основната площадка е подготвена за започване на строително-монтажни работи по проекта за изграждане на централата. Баластровите основи за двата енергоблога са готови“, каза още той. По неговите думи са изградени строителна водопонизителна система и работно осветление. Има монтирани 5 броя строителни кулокранове и един козлови. Изградени са и спомагателни бази и съоръжения. „Всичко това говори за напълно завършена и годна за експлоатация инфраструктура, която е необходима за изграждане на ядрена централа. Наред с това страната ни е направила огромна инвестиция, която към момента не се експлоатира, но за нея са разходвани средства“, коментира Васил Антонов.