Ген. Радев: Ако Борисов се кандидатира, ще го победя

Авг 31, 2016 Новини БСП в медиите 0 3848

Президентът трябва да бъде коректив

„Липсва воля за държавнически решения, липсва и разделение на властите. Има срастване на партия с държава. Нужен ни е президент, който да бъде коректив". Това заяви в ефира на bTV ген. Румен Радев, кандидат за президент, издигнат от БСП. По думите му "партията-държава" не издига кандидат, а само слогани. Той е на мнение, че управляващите не правят външна политика, а слушат „началниците“. „В първите ситуации, в които се наложи да вземем самостоятелно решение, ние катастрофирахме. България трябва да води диалог, но не можем да бъдем говорители на Турция“, категоричен бе ген. Радев. Той подчерта, че няма информация какво е станало на срещата на премиера в Турция и какви гаранции за нашата национална сигурност са постигнати там.

„Правех всичко възможно България да не губи въздушен суверенитет, защото това е една крачка до загуба на национален суверенитет“, добави ген. Румен Радев. Според него разбирането, че НАТО ще ни пази е погрешно. „Ние сме част от НАТО и според договора всяка държава трябва сама да изгражда способности и не само да може да гарантира своя суверенитет, но и да допринася за сигурността на другите“, уточни той. По неговите думи американските ВВС ще бъдат тук и ще охраняват нашето небе, съвместно с нашите летци. „За България е добре съвместната охрана. Това е повече сигурност и повече съвместна подготовка, но започнем ли да си плащаме, това не е добре. Поканихме Полша да ни охранява и това струва милиони“, посочи ген. Радев. Той подчерта, че ние сме единствената държава в НАТО, която има собствена авиация, а кани други държави срещу заплащане. „Най-бедната държава ще плаща на другите. Защо нас не ни поканят?“, попита той. Според него проблемът е, че това е инициирано от българския министър на отбраната и подкрепено от висше военно ръководство, а не е наложено от вън.

Моят диалог е с българите, а не да сватосвам партии

„Моята кандидатура е издигната от БСП, но ще бъде регистрирана от Инициативен комитет, в който ще влезе и БСП“, обясни ген. Радев. Според него това е стратегия за привличане на максимален брой българи, които да подкрепят тази кандидатура за промяна. „Моят диалог е с българите, а не да сватосвам партии. Не искам да бъда въвличан в междупартийни игри. Бях поканен от БСП и приет от АБВ. Първанов не стои зад мен. Аз влизам в политиката като надпартиен кандидат, но споделям ценностите на БСП“, посочи още той. Ген. Радев уточни, че е подал оставка в знак на несъгласие с политиката на това правителство в областта на отбраната и е било нормално да приеме номинация и предложение от опозицията. „От две години водя сериозна борба за оцеляването на ВВС. Нееднократно издигах глас за достойнството на хората, за запазване на суверенитета на нашето въздушно пространство. Подадох оставка и през 2015 г. Явно тогава хората са видели в мое лице човек, който има кауза“, коментира той. Ген. Радев уточни, че е останал на тази позиция, заради ангажимента на Борисов, че ще има повече пари за ВВС, но се е получило огромно протакане във времето.

Ген. Радев обясни, че не е отговорил веднага на предложението на Корнелия Нинова да бъде издигнат за кандидат-президент от БСП, а решението е взел на 2 август, след като е чул как министърът на отбраната и Бойко Борисов тълкуват неговата оставка. На въпрос, дали ще победи Бойко Борисов, ако той се кандидатира за президент, ген. Радев отговори категорично "да".