Корнелия Нинова: Тръгваме с хората зад генерал Радев

Авг 24, 2016 Новини БСП в медиите 0 1959

Споразумението на АБВ ни раздели. Безпринципно е

„Голямата цел е не да изпадаме в дребнотемие, коя от политическите партии е по-велика, а желанието ни да променим модела на политика и да дадем на България достоен президент, който да даде на хората самочувствие, да отстоява националния интерес. Тръгваме с хората, зад генерал Радев и край на договорките”. Това заяви в ефира на BTV председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че в продължение на месец и половина БСП е положила усилия да създаде коалиция между леви партии за постигане на основната цел – промяна на управлението на България. Лидерът на левицата подчерта, че през това време БСП е била подложена и на удари от евентуалните си партньори. „Издигнахме най-добрия кандидат за целта, която си поставихме и след това влязохме в режим на обяснения чия  кандидатурата е, на БСП или на АБВ”, подчерта Нинова. По думите й АБВ е подхранвала тези съмнения. Тя обясни, че БСП е влязла в  преговорите с АБВ защото това е показало партийното допитване и ръководството се е съобразило с него. Лидерът на БСП подчерта обаче, че БСП за 3 месеца е вдигнала поккрепата си с 5% и в момента зад нея стоят 17% от българските граждани, а зад АБВ – 1,7%. „Трябва да се уважаваме, но водещата сила в тези разговори е БСП”, каза тя. Нинова обясни, че по време на разговорите е било заявено, че бъдещата коалиция ще е само за президентските избори и няма да прераства в такава за парламентарните, а в противовес АБВ са обяснявали, че това е стратегическо партньорство за напред. „И влязохме в обяснителен режим и изтърпяхме всичко. Разделителната линия обаче дойде със споразумението за коалиция”, категорична бе председателят на БСП.

Слагаме край на модела 3-5-8. Каквото се каже в политиката, трябва да се прави

Нинова обясни, че в споразумението на АБВ се казва, че двете партии са  в коалиция, но всяка от тях запазва правото си да си сключва самостоятелни споразумения с други партии без да се съобразяват с коалиционния си партньор.  Тя попита какво точно да обясни БСП на хората в общините, в които предстои да се проведат местни избори на 02.10.2016г. и има коалиции между АБВ, РБ и ГЕРБ срещу БСП. „На 02.10.2016 г. ще имате за опонент ГЕРБ и АБВ заедно срещу вас, а на 06.11.2016 г. ще се съберете с АБВ срещу ГЕРБ. Това ли да им кажем?”, попита още тя. По думите й със споразумението предложено от АБВ, ИБ на БСП слага край на правеното политика на принципа 3-5-8 и отваря БСП за нов тип.  „Безпринципно правене на коалиции, само за да участваш във властта доведе до това хората да се отвращават от политическата система. Искаме да има принципи в политиката и каквото се каже, това да се прави. Издигаме кандидат който е олицетворение на това наше желание за промяна в политиката в България и тя да бъде открита и честна към хората”, обясни Нинова Тя коментира, че кандидата на БСП е човек, който  никога не е участвал в партии и не е съсипвал държавата, а е защитавал националния интерес и е пазил националната сигурност.  „След него в тази една седмица тръгват десетки хора от цялата страна.”, категорична бе лидерът на БСП.

Нинова обясни, че вчера ген. Радев е заявил своето съгласие да е кандидат на БСП с инициативен комитет на хора от цялата страна. По думите й само за 4 дни в страната има създадени десетки инициативни комитети, които да го подкрепят. „Тези които искат да ни подкрепят в голямата ни цел да променим политиката чрез достоен кандидат за президент са добре дошли”, каза още лидерът на левицата.  Тя обясни, че Радев е имал номинации в над 20 общински структури. Нинова припомни, че при първата му оставка, БСП е имала своята силна позиция, защото когато националният ни интерес е бил против това България да си заплаща, за да и се охранява небето, когато са спрени ремонтите на руските самолети, именно той е казал: „Не”!