Илияна Йотова: Само БСП провежда открито избора на кандидати за президент

Авг 17, 2016 Новини БСП в медиите 0 1115

ГЕРБ ще загубят президентските избори, управляващата коалиция няма да издържи

„БСП е партията, която подхожда най-отговорно към президентските избори. Пред очите на всички направихме целия процес – допитването вътре в партията как да се явим на изборите, самите номинациите на кандидатите, преговорите с коалиционните партньори и АБВ и „Движение 21”. Днес предстои да бъде завършен този процес и НС на БСП да  каже своята тежка дума”. Това заяви в ефира на BTV Илияна Йотова, член на ИБ на БСП и евродепутат от БСП/ПЕС. На въпрос за номинацията на ген. Радев, Йотова подчерта, че и той, както и другите обсъдени са номинации от структурите на БСП и е една от най-сериозните кандиадитури не само в БСП, но и в политическия спектър на България. „Важно е кой ще е следващият президент на България, защото живеем в изключително сложни времена. Ген. Румен Радев ще бъде този президент”, заяви тя.   

По отношение на номинациите й за кандидат за президент, Йотова обясни, че тя ще изрази своята позиция първо пред НС на БСП и той ще вземе решение.

Според евродепутатът от левицата Бойко Борисов няма да се кандидатира на предстоящите избори. „Има голяма доза на несигурност в ГЕРБ, които сменят своите кандидати. Това показва нервност и несигурност за първи път. ГЕРБ няма да спечели тези избори”, категорична бе тя. По думите й управляващата коалиция няма да издържи, защото няма енергия, идеи и визия за развитие на България.  

Уволнението на ръководството на „Гранична полиция” спаси минитър Бъчварова

Йотова подчерта, че Румяна Бъчварова отдавна е заслужила своя вот на недоверие. Тя припомни, че БСП, като отговорна партия, веднъж е отложила искането му, след случилото се в Турция. „Уволнението на ръководството на  „Гранична полиция” се прави, за да се спаси министър Бъчварова и да се покрият два огромни скандала”, заяви евродепутатът. По думите й един от тях ще има сериозни международни последствия, този с Бююк и вътрешния, с който е узаконено каналджийството в България.

Йотова припомни и думите на министър Бъчварова от преди няколко месеца, че България  е най-сигурната граница и няма нелегални емигранти. Евродепутатът допълни, че на фона на тези уверения преди дни Сърбия ни е върнала 2000 нелегални емигранти. По думите й по отношение на мигрантската вълна европейската политика е взела опасна посока в последните месеци – искат да спрат този поток на наша територия.  „Това е опасна тенденция и се учудвам, че българските власти нямат позиция, а се радват на дребни подаяния”, заключи Илияна Йотова.