Петър Кънев: Предлагаме Национален план за развитие на България

Юли 29, 2016 Новини БСП в медиите 0 1010

В държави като Австрия, Франция, Дания, Холандия, Словения, държавните предприятия дават между 30 и 50% от БВП

„Разработваме Национален план за развитие на България. При проведените разговори с КРИБ и Българската стопанска камара на първо място бе поставена икономиката“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  и председател на икономическата комисия в НС Петър Кънев в предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“. По думите му над 10% от БВП и 10% от работещите българи работят в държавни предприятия. „Поради тази причина e нужно да се приеме Закон за публичните предприятия, който да урегулира избора на ръководствата им. В много от държавите със силно развита икономика като Австрия, Франция, Дания, Холандия, Словения, държавните предприятия дават между 30 и 50% от БВП“, посочи той и допълни, че това налага осигуряването на една добра среда за управление на българските държавни предприятия.

„Работодателските организации поставят въпроса за няколко лобистки закона“, посочи Петър Кънев и обясни, че единият е Закона за изменение и допълнение на търговския закон.

Народният представител каза също, че има огромен проблем на пазара на труда и поради това продължава обезлюдяването на цели райони в страната. Той обясни още, че предстои сериозен дебат на ниво БСП – работодатели за нивото на доходите. Петър Кънев бе категоричен, че младите хора не биха останали да работят в България при сегашния размер на минималната работна заплата.