Бойчев пита Горанов: Как ще обезпечите модернизацията на българската армия?

Юли 15, 2016 Новини БСП 0 639

Валери Жаблянов: Защо са одобрени само 2 проекта за българската армия?

„Как ще обезпечите модернизацията на българската армия?” Този въпрос отправи говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев към финансовия министър Владислав Горанов. Според народния представител от левицата 70 % от бюджета на МО са разходи за издръжка на персонала, което неминуемо ще се отрази на плановете за модернизация и превъоръжаване. „Каква е политиката на българското правителство, относно осигуряването на финансов ресурс за обезпечаване на предстоящата модернизация на българската армия? Какъв е размерът на необходимите средства в средносрочен и дългосрочен план? Какъв ще бъде източникът на финансиране и за сметка на какво? Защо не се разглеждат трите основни проекта за модернизация едновременно, за да се оцени общата тежест на проектите върху бюджета?”, продължи с въпросите Бойчев.

Социалистът припомни, че с решение на Народното събрание са били приети проекти за одобрение на инвестиционни разходи за модернизация на въоръжените сили - придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС и придобиване на нов тип боен самолет. Бойчев обясни, че цената на новия самолет е в размер на 2.6 млрд. лв., разпределена по години в два периода - първи (2016г-2021г), през който ще се изплатят 1.5 млрд.лв. за 8 самолета и втори (2022г-2023г.)  за останалите 1.1 млрд. лв. Народният представител допълни, че финансовото предложение предвижда до 2019г. около 200 млн. лв. годишно, а в следващите години от 400 до 550 млн. лв. годишно.По неговите думи са необходими поне осем  МиГ-29  да бъдат запазени до придобиване на новите 16 самолета. „Това ще изисква закупуването на нови двигатели за тях, възстановяване и ремонт на съществуващите двигатели, покупка на въоръжение и поддръжка. При най-минимални разчети това означава около 100 млн. лв до 2020г., платими през 2016-2017г”, подчерта говорителят на ПГ на левицата. Той поясни, че всички тези разходи се очертават от порядъка на 330-370 млн. лв годишно за периода до 2019г. и на 480-590 млн. лв. годишно за периода 2020-2023г., само за ВВС. Към това Бойчев допълни, че трябва да се прибави и придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба, чиято прогнозна стойност на проекта е 820 млн. лв. По думите му средствата за строителството на двата патрулни кораба се разсрочват и са около 114-170 млн. лв годишно.

Валери Жаблянов: Защо са одобрени само 2 проекта за българската армия?

„Защо са одобрени само 2 проекта за българската армия? На какъв принцип и по какви критерии са били избрани те?” Това попита народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов министър Горанов. Депутатът от левицата обясни, че от 40 до 140 млн. лв годишно е предвидената прогноза за увеличаване на възнагражденията на военнослужещите в българската армия. По думите му от всички възможни източници на информация е станало ясно, че основен проблем на армията е мотивацията на личния състав в нея. „В прогнозите, които Вие ни представихте, става въпрос само за финансирането на двата проекта, които минаха през НС. „Интересуват ни освен източниците на финансиране, какви са и критериите, по които сте одобрили 2 от проектите и не сте одобрили проекта на сухопътни войски на стойност 1,3 до 2 млрд. лв. и по каква причина?”, попита още Жаблянов.