БСП: Изборът на председател на КФН е ясен. Няма да участваме в предрешен мач

Румен Гечев: Противоречията между Борисов и Цветанов бавят избора

„Предложената процедура за избор на председател на КФН е грубо нарушение на Конституцията и Правилника за дейността на Народното събрание”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той подчерта, че 3 пъти са съкратени сроковете за предложения, обсъждане и избор на управителния орган на този тази ключов финансов регулатор. „Очевидно причината за забавянето на избора е задълбочаващото се противоречие между Бойко Борисов и Цветан Цветанов и борбата между двете лобита за овладяване на тези властови позиции”, заяви проф. Гечев. Той подчерта, че става дума за сектор, в който се оценяват и разпределят активи за милиарди левове. „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ застава на страната на Конституцията и закона и настоява за провеждането на избора по утвърдените правни норми”, категоричен бе той.

Проф. Гечев подчерта, че в така заложените срокове няма възможност за нормалното провеждане на процедурите за предложения, обсъждане, изслушване и избор на най-подходящ кандидат за тази отговорна позиция.  

„Левицата отказва да участва в предварително решен мач. Очевидно е за всички, че нарушението на процедурите е заради избора на „наш човек” на управляващите”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Проф. Гечев подчерта, че смяната на един „наш човек“ с друг такъв, се прави без да се обясни от какво точно не са доволни управляващите при работата на избрания от тях сегашен председател на КФН, който е бил и техен избор за председател на икономическата комисия в 41-то НС.

Жельо Бойчев: ГЕРБ иска да избяга от своята отговорност за досегашната работа на КФН

„С приеманите днес правила ще се опорочи процедурата за избора на председател на КФН и ще стане ясно, че това е един предрешен вот”.  Това заяви в пленарна зала говорителят на ПГ на левицата Жельо Бойчев. Той обясни, че НС трябва да бъде последователно в избора на важните регулаторни институции. Социалистът припомни, че само преди седмици срокът за избор на КЗК  е бил удължен с 21 дни с аргументацията, че са нужни повече прозрачност и публичност при избора на членове на такива органи. „Сега обратното – намаляваме сроковете. Когато става въпрос за един предрешен  избор и „наш човек”, сроковете нямат никакво значение за управляващите”, коментира говорителят на ПГ на левицата.  Бойчев заяви, че срокът за предложения е подигравка с НС – 5 дни, от които 2 са събота и неделя. По думите му това се прави, защото ГЕРБ иска да избяга от своята отговорност за досегашната работа на КФН. Бойчев припомни, че досегашният й председател Мавродиев е един от учредителите на ПП ГЕРБ. „Смачквайки дебата и сроковете, управляващите се опитват да избягат от разговора за резултата от дейността на комисията – смазан капиталов пазар, обезличена българска финансова борса”, заяви депутатът от БСП. По думите му се унищожава възможността КФН да бъде независим орган, след като управляващите искат да изберат ръководителя й, както са избрали Мавродиев. Бойчев подчерта, че с избора на сегашния зам.-министър на финансите за бъдещ председател на КФН, правителството ще успее да сложи ръка и на около 8 млрд. лв. в пенсионно осигурителните фондове, към които отдавна посягат.