Вигенин: Цачева крие Борисов и министрите от неудобни въпроси

Юли 14, 2016 Новини БСП 0 770

Вчера той е внесъл два прости въпроса към Бойко Борисов и Даниел Митов

„Цецка Цачева грубо ограничава правото на народните представители да упражняват парламентарен контрол”. Това написа в профил си във Facebook международният секретар на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин. Той обяснява, че вчера е внесъл два прости въпроса към Бойко Борисов и Даниел Митов. 

Бившият външен министър пояснява, че е попитал Борисов: „Какви стъпки са предприети от Ваша страна до момента, възнамерявате ли да лансирате официално инициативата за демилитаризация на Черно море със съответните анализи и план за действие? Подкрепя ли се Вашата инициатива от министрите на отбраната и на външните работи, възложени ли са им конкретни задачи и какви са предприетите от тяхна страна до момента действия?“  „Цачева е върнала въпроса с мотива, че изявленията на министър-председателя не са предмет на парламентарен контрол”, пише още той.

Вигенин обяснява, че е попитал наследника си Митов: „Подкрепяте ли инициативата на министър-председателя за демилитаризация на Черно море и какви стъпки смятате да предприемете за нейната реализация, вкл. с оглед предстоящите решения за политиката на Алианса в Черноморския регион през октомври?“ „Тук Цачева ми връща въпроса с мотива, че поради липса на непосредствени управленски действия, въпросът ми не съответства на Правилника за дейността на НС. Пълен абсурд”, категоричен е социалистът. По думите му това е падение и принизяване на парламента в услуга на един човек, който често не знае какво приказва, а приказките му не водят до конкретни управленски действия, както Цачева сама признава. „Днес внесохме предложение за решение на парламента по въпроса за демилитаризацията. Тук вече няма правомощия да го върне. И няма как да ни запуши устата”, заключва Кристиан Вигенин.