Управляващите отхвърлиха предложения на БСП в помощ на младите семейства и децата с увреждания

Юли 14, 2016 Новини БСП 0 1474

Младите семейства трябва по всякакъв начин да бъдат насърчавани да планират, създават и отглеждат деца, а държавата да им гарантира прилагането на сериозни мерки за социална защита

Вчера на свое заседание Комисията по труда и социалната политика отхвърли на първо  гласуване предложеният от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  ЗИД на Кодекса на труда с гласовете на мнозинството. В предлаганите промени депутатите от левицата бяха заложили закрилата при уволнение, от която се ползват бременните и  майките с деца до 3 г. да се прехвърля и върху бащата. По време на заседанието народният представител от БСП Георги Гьоков заяви: „Младите семейства трябва по всякакъв начин да бъдат насърчавани да планират, създават и отглеждат деца, а държавата от своя страна да им гарантира прилагането на сериозни мерки за социална защита. Най-важното в тази посока е да бъде осигурена сигурност на работното място и на двамата родители. Няма нищо по-важно от това децата в ранна детска възраст да се отглеждат и възпитават от двамата родители, с гарантирани трудови доходи, получени в резултат на защитено право на труд”. Социалистът подчерта, че отхвърлянето на този законопроект от комисията е явен знак, че управляващите не осъзнават в дълбочина проблемите на младите хора, младите семейства и продължават да не разбират какво ги кара да бягат от България.

По същото време Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта отхвърли друго предложение на левицата на първо гласуване – това за промени в Гражданско процесуалния кодекс, с което се цели освобождаване от съдебни такси, разноски и адвокатски хонорари при делата, водени от родителите на деца с увреждания за поставянето им под запрещение. По време на заседанието депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски подчерта, че родителите са принудени да водят тези дела и да заплащат разноски в размер на до 2 хил. лв., за да могат да продължат да представляват своите деца. „Скандално е именно, че комисията, която трябва да се грижи за децата в България, отхвърли законопроекта, целящ защита на интересите им и улеснение на родители им. Това доказва, че тази комисия няма моралното право да претендира, че се грижи и защитава децата и младежта в България”, категоричен бе Георги Свиленски.