Драгомир Стойнев: Въпрос на политическа воля е възобновяването на АЕЦ „Белене”

Юли 14, 2016 Новини БСП в медиите 0 853

Предложихме да падне забраната за строежа на централата

Проектът АЕЦ Белене е възможно да се възобнови - въпрос на политическа воля”. Това заяви Драгомир Стойнев, член на ИБ на БСП и депутат от левицата по телевизия Европа. Той обясни, че до този момент сме платили милиард и четиристотин милиона лева и сме осъдени да платим още 1 млрд. и всеки ден трябва да заделяме по 350 000 лева, защото сме осъдени в международния арбитраж. „Поради факта, че са изхарчени много милиони, е съвсем нормално проектът да бъде рестартиран. Ако искаме да оставим евтина енергия за следващите поколения, трябва да инвестираме в нови мощности”, категоричен бе той.

За БСП енергетиката е сектор от националната ни сигурност

Драгомир Стойнев бе категоричен, че за БСП енергетиката е сектор от националната ни сигурност. Според него, ако се твърди как не трябва да се предприема нищо, то по този начин може да се закрие и цялата държава. По думите му ще дойде време, когато базовите ни мощности ще бъдат затворени и няма да можем да разчитаме само на енергия от вятър и слънце. „Няма по-евтина енергия от ядрената”, категоричен бе Стойнев, като допълни, че е напълно нормално ние да бъдем част от ядрените държави в света.

На въпрос защо проектът не е бил завършен, когато той е бил министър на енергетиката, Стойнев обясни, че тогава е вървяла процедурата по арбитраж за АЕЦ „Белене”, и ръцете му са били вързани. „По това време дори не си позволявах да говоря по темата, защото всяка една моя дума щеше бъде ползвана в арбитража и щеше да бъде в ущърб на българския национален интерес”, категоричен бе той. Стойнев обаче припомни как когато ГЕРБ са управлявали, са били платени 380 милиона по проекта, а в същото време самите те са го спрели.

„Нашето предложение е да спрем да се караме за този проект, защото всички ние ще платим една огромна сума”, заяви Стойнев. Той обясни и какво още предлагат от БСП. „Предложението ни е да отпадне мораториума за забрана за изграждане на проекта и предлагаме да започнат преговори с чуждестранен инвеститор. Ние от БСП искаме да покажем, че когато става въпрос за държавата, за огромни средства, заедно с експерти, можем да седнем на масата на преговорите и да предложим правилното решение”, каза още той.

Стойнев изрази мнение, че колкото и да се удължава животът на реакторите на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, след 20 години те ще трябва да се затварят. Той каза още, че реакторите за Белене не могат да бъдат продадени в Иран, поради несъвместимост.