Корнелия Нинова: Дори и след 25 години мнозина си позволяват да посегнат на гарантирани от Конституцията права

Юли 13, 2016 Новини БСП 0 927

12.07.2016 г.

„Нека днес, 25 години по-късно, да си кажем, че сме изправени пред предизвикателството да защитаваме заложените в Конституцията принципи за солидарно общество, за равенство, за равноправие, за социална държава за човешки права. Дори и след 25 години мнозина си позволяват да посегнат на тези гарантирани от Конституцията права. Това е една от причините отново да сме заедно тук, да си кажем, че вие като автори и ние като най-голямата политическа партия в ляво сме изправени пред предизвикателството заедно да я защитаваме и да искаме приложението й“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на отбелязването на 25-годишнината от приемането на Конституцията на Република България, инициирано от БСП,  на което присъстваха народни представители от 7-мо Велико Народно събрание от различни политически сили.

„Моля да приемете поканата ни като израз на уважени към вас, към труда ви, към това, че в години на тежка политическа конфронтация проявихте характер, държавническо отношение и гарантирахте на България онзи национален идеал за чиста и свята Република, като го претворихте в Конституцията, в патриотична правова и социална държава. Приемете нашето уважение за това, че стъпихте на един богат опит, благодарение и на което днес имаме модерен конституционализъм в България”, заяви лидерът на левицата пред събралите се.

Тя призова да бъдат гарантирани човешките права и човешкото достойнство, които са заложени в Конституцията. „Защото съвременният свят е изправен пред предизвикателството те да са ежедневно нарушавани. Затова разчитаме на вас, на професионализма ви, на опита, заедно днес да вдигнем глас в нейна защита“, завърши Корнелия Нинова.