Корнелия Нинова: Целта ни е да променим модела, наложен от ГЕРБ в президентството

Юли 12, 2016 Новини БСП 0 767

Ръководствата на БСП и АБВ проведоха среща в парламента

„Целта, която си поставяме с АБВ, е да променим модела, наложен от ПП ГЕРБ в президентската институция, да променим съдържанието, което ГЕРБ внесе в нея”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с АБВ по повод предстоящите президентски избори. Тя обясни, че вътрешното допитване в БСП е показало волята на партията да потърси обединение в ляво и широка коалиция за явяване на президентските избори и в резултат е започнала и серията от срещи с партиите, получили одобрението на членовете на БСП. По думите й средство за постигане на поставената цел е победата на президентските избори. „С тази силна воля тръгваме към изборите, за да реализираме целта си”, категорична бе тя.

Управлението на ГЕРБ в президентската институция е пълен провал

Корнелия Нинова заяви, че БСП  е приела оценка за управлението на ПП ГЕРБ в президентската институция и тя е политически провал. Тя подчерта, че във външната политика Плевнелиев като президент на ГЕРБ не е изразявал националния интерес и не го е защитавал – вземал е страни, които понякога са били на ръба на националната сигурност. Председателят на БСП продължи, че във вътрешната политика президентът е разделял нацията, вместо да я обединява, вземал е страната на големите в спорове, налагал е вето върху закони, които защитават малките, дребните български производители от големите търговски вериги и монополи. „Плевнелиев нямаше никаква социална чувствителност. Той нито веднъж не наложи вето на законите, с които се отнемаха конституционно гарантирани права на българските граждани”, каза  Нинова и припомни здравната реформа, част от която е била отменена от КС, както и образователната реформа.

Нинова заяви, че на трето място с АБВ е постигнато обединение  върху това какъв президент искат да има България. Тя обясни, че това трябва да е личност, която във външната политика да защитава категорично националния интерес, да излъчва, да гарантира и да налага нова визия за мястото на България в международен и глобален план. Лидерът на левицата добави, че във вътрешен план президентът трябва да бъде обединител на нацията, стожер на държавността и заедно с другите власти да работи за това да се върнат държавността и конституционно заложените права на българските граждани и да се отстояват те до край. „Той трябва да има социална чувствителност и да е социалният президент”, заключи Корнелия Нинова.