Момчил Неков: Скандално е община Силистра да не се вслуша в гласа на гражданите за запазване на чинарите

Ще сезирам ЕК и екологични организации

„До този момент скандалът в община Силистра беше, че иска да изсече чинарите. Но още по-скандалното е да не се вземе под внимание подписката, желанието, гласът на гражданите“. Това заяви евродепутатът от БСП Момчил Неков за радио Шумен и добави, че се надява силистренци да не стигнат до по-крайни форми на протест. „Откъде е тази настойчивост да не се вслушат в гласа на гражданите? Това се нарича политическа глухота“, коментира той. Неков подчерта, че проектът винаги може да бъде преработен така, че да не се изсичат чинарите. „Няма ли архитекти в Силистра? Никой няма против облагородяване и реставриране на центъра, но по-голямата част от хората не искат да се изсичат дърветата. Трябва ли целият град да се изправи срещу кмета?“, попита още той.

Евродепутатът от левицата обясни, че непрекъснато пътува и му прави впечатление, че във всички европейски градове се пазят дърветата, а не изсичат. „Направих си труда, тъй като съм на сесия в Страсбург, да снимам 3-4 пъти по-голям чинар точно в центъра, до сграда на може би 300 години. Французите искат да го съхранят  векове напред. Има такива случаи в други европейски градове, а само в Силистра всичко се надига и уж пречи на хората“, коментира още той. Според него, ако няма дървета, при високите температури в Силистра, няма да има хора, които да излязат да се разхождат.

Момчил Неков уточни, че желанието на общината е да смени здрави и хубави дървета, символ на града, с туи, което е вид храст. „Ако община Силистра не се съобрази с искането на гражданите, ще сезирам ЕК. Ще използвам правомощията, дадени ми като евродепутат, защото вече над 5000 граждани са се подписали за запазването на чинарите. Ако се наложи, ще информирам и екологични организации, защото това, което се случва е скандално“, категоричен е Неков.

Евродепутатът от БСП обясни, че с него са се свързали през фейсбук от Инициативния комитет и са потърсили подкрепа. „Те не искаха да се политизира темата, но ги убедих, че ще съдействам като гражданин от Силистра“, каза още Момчил Неков.

Интервюто с евродепутата от левицата за радио Шумен беше дадено минути преди да стане ясно решението на премиера Бойко Борисов да спре проекта.