Красимир Янков: Стреля се в ресторанта и на улицата! Не съм спокоен от решенията на Бъчварова

Юли 03, 2016 Новини БСП в медиите 0 977

Когато държавата не обезпечава спокойствието на хората, те мислят за доброволни формирования

„Не съм спокоен от задачите, които могат да бъдат поставени и от решенията на ръководството на МВР и министър Бъчварова. Стреля се - в ресторанта, на улицата и добре, че поради рикошет или друга причина няма пострадал гражданин“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков в студиото на Нова телевизия. Той припомни, че миналата седмица министър Бъчварова е осъзнала, че битовата престъпност има социална и политическа проекция – увеличава се, когато хората са бедни и безработни. „Какво направи ГЕРБ последните години, за да има превенция, противодействие, разкриваемост на битовата престъпност. Защо има неназначени кадри и свободен щат от 6500 души“, посочи той и подчерта, че те имат уникалната възможност с кратко прекъсване от 2009 г. до сега да ръководят сектор „Сигурност“.

Има огромна бездна между редовия полицаи и ръководството на МВР

„Има огромна бездна между редовия полицаи и ръководството. Има недоверие от страна на полицията“, каза още народният представител. Според него за тези две години постигнатото в тази сфера е обществото да припознава полицая като недобросъвестен. „Как се чувстват тези момчета, които са приели професията като призвание? Това неразбиране от страна на ръководството за работата на редовия полицаи доведе до демотивирането му“, коментира Янков. „Подкрепяли сме решения за националната сигурност, но тук става въпрос за некомпетентно ръководство. ГЕРБ да излъчат друг министър на вътрешните работи и друг професионален екип, но се съмнявам, че имат“, допълни той. Народният представител от левицата подчерта, че БСП е била изключително изчерпателна в аргументите, с които иска не само оставката на министър Бъчварова, но и на цялото професионалното и политическо ръководство, в аспект справяне с битовата и организирана престъпност и противодействие, охрана на граница, национална сигурност и в цялост ежедневните грешки на ръководството на МВР.

Когато хората не чувстват, че държавата може да им обезпечи спокойствието, започват да мислят за доброволни формирования

„По отношение на опазване на държавната граница самата Бъчварова заяви, че не може да гарантира, че МВР се справя“, каза още Янков и посочи, че преди дни е имало случай на задържани нелегално преминали във Видин. „Как преминават, колко от тях са задържани и колко са пропуснати? Може би затова не сме мишена, защото те си преминават на групи от по 20-30“, коментира той. Според него обезпечаване на сигурността се доказа от едни момчета, които хващат на зелена граница и после се обаждат на граничарите. „Когато хората не чувстват, че държавата може да им обезпечи спокойствието, започват да мислят за доброволни формирования, за да си опазят реколтата или къщата“, заключи Красимир Янков.