Стоян Мирчев: Ако бъдат приети промените в Закона за образованието, ще има деформация на системата

Юли 01, 2016 Новини БСП в медиите 0 996

Необходимо е отлагане на приемането му

„Необходимо е отлагане на приемането на новия Закон за училищното и предучилищното образование, за да можем в тази една година отново да го разгледаме и да отстраним недъзите, които бяха заложени при самото му гласуване”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев в предаването „Червена линия” на радио „Фокус“.

„В пленарна зала ще разглеждаме на първо четене промени в Закона за професионалното образование. Това е друг закон, пак свързан със средното образование. Там също има проблем - училищата, които бяха освен към Министерство на образованието и към това на земеделието, професионалните гимназии със земеделска насоченост, в момента по новия закон се прехвърлят към общините“, отбеляза Стоян Мирчев. По думите му една част от общините нямат ресурс да ги издържат и не ги искат. Според Мирчев тези училища остават в пространството – няма кой да се грижи за тях и са застрашени от ликвидиране.

Стоян Мирчев допълни, че ако бъдат приети промените в Закона за образованието, ще се стигне до деформация на образователната система. Народният представител припомни, че учениците от 1-ви и 5-и клас ще стартират новата учебна година със стари учебници.