Мариана Бояджиева: Случващото се в сферата на образованието е основателна причина да поискаме оставката на Меглена Кунева

Юни 23, 2016 Новини БСП в медиите 0 1035

Бомбите в образованието гърмят една след друга

„Случващото се през последните седмици е сериозно основание, за да поискаме оставката на министър Меглена Кунева, защото бомбите в образованието гърмят една след друга”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева по телевизия Канал 3.

За случая в Арена Армеец с учителите, тя обясни, че мероприятието е било ПР акция, на която Министерство на образованието е търсело политическа подкрепа. „Учителите обаче не бяха чути. Но върха на всичко бе поетият ангажимент от министър Кунева и прието от учителите като факт увеличение на заплатите им с 10%. Премиерът Бойко Борисов обаче каза, че това увеличение не съгласувано с него. Оказа се, че учителите бяха излъгани”, подчерта тя. По думите й отговорността за случилото се е както на министър Кунева, така и на премиера Борисов

БСП нееднократно алармираше за трудностите, които ще възникнат

Мариана Бояджиева обясни, че за БСП образованието е една много важна сфера и левицата нееднократно е алармирала за трудностите, които ще възникват в нея. „От 17 образователни стандарта са готови само 4. Едни от най-важните – финансирането, оценяването, професионалното образование все още не са известни. Явно няма и технологично време да се изготвят и учебниците за 1 и 5 клас”, обясни тя.  Бояджиева припомни как преди няколко месеца е имало и взрив от недоволство заради новите учебни програми, в които  са били изключени възрожденски автори.

Тя обясни също, че от 1 август ще има закриване на училища, защото според закона основното образование ще завършва по-рано. „За съжаление това ще доведе и до съкращения на учители”, категорична бе тя. Бояджиева обясни също, че според Меглена Кунева новият закон може да се реализира със значителна финансова подкрепа. „Няма нито оценка на въздействието му, нито финансова план-сметка. Ако се погледне и бюджетната рамка за тригодишния период, ще се види липсата на увеличение на средства. Тогава какво ще се случи?”, попита тя. Според нея е по-добре закона да се отложи с една година, каквато е позицията и на левицата.

Бояджиева каза също, че по новия закон 74 професионални гимназии в сферата на земеделието и хранително-вкусовата промишленост трябва да преминат към общините. „Само 12 от тях обаче са приети от общинските съвети и какво означава това - общините се притесняват, че няма да могат да се справят финансово”, даде пример народният представител.