Жельо Бойчев: Подготвения от вицепремиера Меглена Кунева антикорупционен закон е законодателно безумие

Юни 22, 2016 Новини БСП в медиите 0 1021

България има нужда от действащи институции, които да върнат усещането за справедливост в обществото

„Подготвения от вицепремиера Меглена Кунева антикорупционен закон е законодателно безумие, а България има нужда от действащи институции, които да върнат усещането за справедливост в обществото”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев по Канал 3, по повод законпроекта, който ще обедини антикорупционните звена под едно управление. Той попита защо забележките, които са дали комисиите, имащи отношение към закона, както и структурите, не са отразени в законопроекта, при положение, че той веднъж не бе приет от Народното събрание.

Създаването на подобен орган може да служи и като заплаха за всяко различно мнение, или алтернатива на властта в момента

„Притеснението ни е, че създавайки въпросното бюро, с големи правомощия – като се тръгне от установяване на конфликт на интереси и се стигне до отнемане на незаконно придобито имущество, то може да се използва като орган за репресии”, обясни Бойчев и допълни, че по този начин ще се създаде бюро, което може да смачка всеки. Според него този орган може да служи и като заплаха за всяко различно мнение или алтернатива на властта в момента.

Народният представител смята, че с този законопроект РБ и вицепремиерът Меглена Кунева оправдават участието си в правителството. „Тезата им е - ние искаме този закон и за това подкрепяме управлението”, обясни Жельо Бойчев. По думите му през годините са били създавани редица специализирани закони и органи, но е липсвал анализ на тяхната дейност.  

Според Бойчев има няколко доста притеснителни момента в законопроекта, като единият от тях е свързан конкретно с анонимните сигнали, по които да могат да се образуват производства. „Ако обаче производството завърши без установяване на конфликт на интереси или злоупотреба, ще се даде възможност да бъдат заведени искове по обратния ред – срещу държавата”, обясни той. Другото му притеснение е въвеждането на презумпцията за обратното доказване - ако не можеш да докажеш доходи за придобито имущество, значи то е незаконно придобито, а по Конституция има презумпция за невинност до доказване на противното. „И вместо административните органи да докажат това, ние ще въвеждаме обратното”, обясни народният представител.

Жельо Бойчев изрази надежда, че по време на това правителство ще има повдигнати обвинения на министри, които да бъдат подведени под отговорност. „Според мен има поне няколко кандидата в момента”. По повод министрите на управляващите той каза още, че е останал с впечатлението, че министър Кунева например, ще си тръгне чак след Борисов.

На въпрос дали трябва да отпадне ДДС върху детските храни, Жельо Бойчев каза, че ще настоява пред ПГ на левицата да се подкрепи решението при дарение на детски храни да не се плаща ДДС върху тях. „Важното е те да стигат до нуждаещите се”, обясни той и допълни, че 600-700 хиляди тона храни се унищожават, а биха могли да се дарят.